Sedmačtyřicetiletý Daniel Maršál se živí krádežemi, v rejstříku trestů má 27 záznamů. Loni v květnu vypáčil šroubovákem zámek auta zaparkovaného na pražském Smíchově. Netušil ale, že vedle mobilního telefonu krade také raritu – smyčcový šestistrunný violon z hadího dřeva.

Hudebník nechal v kufru drahý nástroj 

U soudu později řekl, že nástroj v pouzdře, které samo o sobě stojí 54 tisíc korun, pokládal za „violu nebo basu" a odhadoval, že ho může prodat maximálně za deset tisíc. Vzhledem k výši škody, kterou krádeží způsobil, mu však namísto vězení v řádu měsíců rázem hrozilo pět až deset let odnětí svobody.

V kufru auta zanechal cenný nástroj z 15. století hudebník, který přijel do hlavního města účinkovat na festival Pražské jaro. Nástroje si cení na 27 milionů korun, soudní znalci však jeho hodnotu stanovili na deset milionů.

Obžalovaný muž dodržel svůj slib 

Maršál nástroj nejprve schoval do křoví, později se pro něj vrátil. Kde všude poté violon přebýval, není zřejmé. Jisté je, že když Maršála v listopadu dopadla policie, neměl ho u sebe doma. Kriminalistům slíbil, že nástroj sežene, což v lednu skutečně splnil.

K tomu, že Maršál nástroj vrátil a že se k činu přiznal, přihlédl pražský městský soud, když mu uložil čtyři roky vězení. Trest je souhrnný, muž ho dostal i za poškození vykradeného auta a za své problémy s drogami.

Čtěte také: Soud projedná odvolání v případu policisty, který zastřelil ženu