V pátek o tom informoval Jaroslav Ibehej z protizločinecké centrály, podle jehož slov neoprávněným vyplacením nadměrných odpočtů daně z přidané hodnoty vznikla škoda vyčíslená na 102 miliony korun – a vyplacení dalších 200 milionů se po zásahu detektivů podařilo zabránit.

Pohled kamery Městské policie
KRIMI MIX: Muž onanující na Václaváku se kolemjdoucími nenechal rušit

Kriminalisté zajistili majetek za 14,5 milionu


Proti podezřelým policisté zasáhli už v březnu 2013 při raziích v Praze a na Moravě; kauza tehdy zasáhla i na Slovensko a do Polska. Stíhaná šestice tehdy putovala do vazby, nicméně během vyšetřování byla propuštěna. Za mříže se ale může vrátit – a na dlouhou dobu. „V případě pravomocného rozsudku hrozí trest odnětí svobody až na 10 let,“ poznamenal Ibehej. Zmínil také, že v rámci vyšetřování kriminalisté zajistili obviněným majetek v hodnotě 14,5 milionu korun. Šlo o peníze v hotovosti i na bankovních účtech a nemovitosti.

Velký transport drog pomohla odhalit příliš těžká tiskárna
Velký transport drog pomohla odhalit příliš těžká tiskárna


Kriminalisté podezřelým kladou za vinu účetní machinace při obchodech s elektronikou. Ta byla při dovozu z Německa, Slovenska i dalších zemí Evropské unie nakoupena bez daně z přidané hodnoty – a prostřednictvím nastrčených firem, do jejichž vedení byli dosazeni takzvaní bílí koně, pak došlo k několika předprodejům zboží spojených s navýšením ceny. Nakonec tyto transakce vedly k vývozu elektroniky mimu území EU – přičemž konečný vývozce uplatnil nárok na osvobození od DPH a žádal o vyplacení nadměrných odpočtů.