Objasnit se podle slov Ivety Martínkové z policejního ředitelství podařilo hned šest na sobě nezávislých případů. „Způsobená škoda se vyšplhala přes milion korun," konstatovala Martínková.

Statisíce jednou ranou

Hned třikrát se dotyční podle zjištění detektivů snažili krást v přeplněném výtahu na hlavním nádraží. Jednou to nevyšlo, dvakrát byli cizinci úspěšní. Ve srovnání s dalšími odhalenými skutky ale nádražní kořist mohla jevit jako pouhé paběrkování. Pachatelé - správnější by nicméně bylo hovořit o převaze žen-pachatelek - totiž našli způsob, jak si naráz pomoci ke statisícům.

Velkým úlovkem bylo 450 tisíc korun sebraných muži, jenž si vysokou částku odnášel v batohu od směnárny. Netušil, že ho při průchodu několika ulicemi sledovala zlodějská banda číhající na vhodnou chvíli, kdy udeří.

„Praštila do toho" pomyslně a vlastně i doslova. „Do poškozeného jeden z nich úmyslně vrazil, čehož využil další, který muže okradl. Další dva se pak svými těly snažili znemožnit výhled případným nežádoucím svědkům," přiblížila Martínková týmovou taktiku.

Ještě víc se skupina napakovala v rámci okradení ženy, která přijela na dovolenou. Při kapesní krádeži se jí totiž podařilo sebrat nejen osobní věci, ale také klíč od hotelového pokoje a z něj pak zmizely kufry, notebook a také sada profesionálních fotoaparátů za více než 600 tisíc korun.

Celkem známé firmy

Na stopu zlodějské partě se kriminalisté dostali, když zkombinovali zhlédnutí kamerových záznamů se svou zkušeností - především s místní i osobní znalostí. Dva z podezřelých, 18letou dívku a 15letého mladíka, se pak podařilo zadržet přímo po spáchání další krádeže v centru metropole.

Zdá se, že toho dotyční mají na svědomí ještě mnohem víc - při prohlídce hotelových pokojů, v nichž byli zadržení ubytováni, kriminalisté našli věci zjevně pocházející z krádeží: několik mobilů, fotoaparátů, notebooků, pár kousků další drobné elektroniky a také dva cestovní kufry.

Čerstvě zletilá cizinka i mladistvý již vyslechli obvinění z krádeže. U dospělých pachatelů by v případě odsouzení mohl padnout až osmiletý trest (u mladíčka je pak s ohledem na věk sazba poloviční).

Je to hodně, ve hře jsou ale vážné přitěžující okolnosti: jednak výše způsobené škody, jednak páchání trestné činnosti organizovanou skupinou. Dívce navíc ještě přibylo obvinění z maření výkonu úředního rozhodnutí. Nerespektovala totiž rozhodnutí o vyhoštění, které bylo součástí soudního verdiktu za předchozí kapsářské útoky.

Trojice na útěku

Další tři podezřelé ženy policisté stále hledají. Pro kriminalisty jde o jména, která znají z minulosti. Nejasné nicméně zůstává, kde se dotyčné aktuálně zdržují. Policie se proto ve středu obrátila na veřejnost s žádostí o pomoc při pátrání.

Jakékoli informace o pobytu či pohybu podezřelých jsou vítány na bezplatné tísňové lince 158; přijme je i kterékoli policejní služebna. Stejným způsobem se kriminalistům mohou přihlásit i lidé, jimž jsou tváře hledaných žen povědomé z toho důvodu, že jejich přičiněním přišli o své věci.

Mladičké cizinky mohou klamat tělem - vypadají staršíV souvislosti s prošetřovanou trestnou činností pátrají kriminalisté po trojici chorvatsky hovořících žen. Patří k nim 20letá (ale možná jevící se až o pět let starší) Mina Osmanović, jejíž popis připomíná výšku kolem 165 cm, hnědé oči a vlnité vlasy odbarvené na blond.

Další hledanou je mladistvá černooká blondýna s rovnými vlasy Ivana Popović z Bosny a Hercegoviny. Je jí sice teprve 17 let, i ona by prý ale mohla vypadat až na pětadvacet.

Trojici hledaných cizinek doplňuje 22letá Aida Eferović rovněž s bosenskou státní příslušností. Také ona je černooká a má rovné odbarvené plavé vlasy.