Kabelkovou sérií se detektivové začali zabývat v polovině ledna. Během čtrnácti dnů jim bylo nahlášeno pět skutků. Někdy pachatel „pouze" kradl, čili sebral vyhlédnutou kořist a utekl s ní, aniž by použil násilí, jindy se o kabelku s její majitelkou přetahoval – a jednu z žen dokonce praštil do hlavy tyčí. Ne zcela jasné popisy útočníka naznačovaly, že by vše mohlo být dílem stejného muže.

„Po posledním přepadení, ke kterému došlo 28. ledna, se kriminalisté rozhodli, že si na pachatele počíhají přímo v terénu," uvedla v úterý Martínková. Udělali důkladný rozbor všech skutků – a na jeho základě určili několik míst, kdy by podle předpokladů mohl dotyčný udeřit příště. A pak číhali dnem i nocí.

Marné čekání postupně ubíralo na optimismu, že právě tohle může vést k dopadení pachatele – nakonec se ale potvrdilo, co všechno přináší trpělivost. Tentokrát to nebyly růže ani ovoce, o nich se zmiňují okřídlená úsloví, ale trpělivost přinesla detektivům podezřelého. A vlastně přímo do náruče.

Nechal si vždy jen peníze

Bylo to minulý týden ve čtvrtek; vlastně už skoro v pátek. Krátce před půlnocí si kriminalisté všimli muže, který odpovídal popisu podezřelého, a tak se ho rozhodli zkontrolovat – a už během kontroly se dotyčný rozpovídal. Na služebnu tak detektivové dopravili muže, který se ke kabelkové sérii přiznává.

Zadržený pak doplnil, že si nechal vždy jen peníze – a kabelky i s jejich obsahem vždy zahodil poblíž místa činu. Na místech, která označil – například na střeše nízké budovy technického zázemí – také skutečně byly nalezeny.

Mladík, který policisty zaměstnával už jako mladistvý, skončil ve vazbě. Čeká tam na soud, kde by se měl zpovídat z loupeže, krádeže a z neoprávněného opatření platebního prostředku. V případě uznání viny by mohl vyfásnout pobytovou poukázku s až desetiletou platností, která ho pošle do prostředí, kde na kabelku lze narazit jen velmi, ale opravdu velmi sporadicky.

Čtěte také: Ukradenou kabelku pomohl najít mobil uvnitř