Muži totiž měli upito tak, že zde už nešlo o debaty na téma, jak špatný příklad potomkům dávají. Otázka zněla jinak: jsou vůbec schopni se o malé děti postarat? „Osvěžení v teplém počasí pojali dosti svérázným způsobem,“ konstatoval v pondělí Jan Čihák z centrály městské policie. Právě strážníky totiž svědci přivolali k oběma nedělním událostem.

Dechová zkouška.
Školák nadýchal alkohol dvakrát ve dvou dnech. Letos již po sedmé
Zdroj: Městská policie Praha
Zdroj: Městská policie Praha

Výšlap noční tmou

Nejprve hlídka z Prahy 15 vyrážela do Hostivařské ulice. Důvod? Nocí kráčel muž zjevně ovlivněný alkoholem, za nímž jela na kole holčička. A to, prosím, dvě a půl hodiny po půlnoci, kdy by každé dítě mělo mít úplně jiný program! Už na dálku se strážníci přesvědčili, že upozornění z tísňové linky nepřehánělo: muže a dítě mířící k Hostivařskému náměstí se podařilo najít prostřednictvím kamerového systému.
Jestliže již obrazové záběry neskýtaly pěkný pohled, ještě smutnější dojem získala vyslaná autohlídka, když vše viděla zblízka – a slyšela i zvuky. „Muž šel vrávoravou chůzí, držel láhev s pivem a na dítě sprostě pokřikoval,“ přiblížil Čihák situaci. S dodatkem, že uprostřed noci mělo děvče na sobě jen tílko a kraťasy. 

Pití alkoholu. Ilustrační foto.
Za pití alkoholu na zapovězených místech hrozí až dvojnásobná pokuta

Otec dostal pouta


Sotva hlídka muže vyzvala k předložení dokladů, bylo zřejmé, že s ním nebude jednoduché pořízení. „Začal hlídce nadávat – a dokonce se pokusil jednoho ze strážníků udeřit,“ uvedl Čihák. Došlo tak na zákrok končící nasazením pout – a kvůli podezření ze spáchání trestného činu byli přivoláni policisté. Ti případ dále řeší. Jeden z prvních údajů, které mohli zapsat do protokolu, byl výsledek dechové zkoušky: bezmála tři promile.

Ilustrační foto.
Češi nechtějí bydlet vedle narkomanů a alkoholiků

Účet na patnáct piv

Dýchat do testeru odmítl muž doprovázený malým chlapcem, k němuž krátce po poledni všímaví lidé přivolali hlídku z Prahy 7 do baru v Jankovcově ulici. Klučina si hrál a táta popíjel pivo – přičemž už na první pohled bylo patrné, že tahle sklenice není první. Ba ani druhá nebo třetí. S provedením dechové zkoušky muž nesouhlasil – leccos ale napověděl pohled na účet ležící na stole. Již zaplacených piv na něm bylo sečteno patnáct. Ani tahle situace se neobešla bez přivolání policistů, kteří věc dále řeší.

Matky hřeší také

Svou žízeň bohužel někdy nekontrolují ani maminky. Šokující byla událost z loňského června, kdy městskou policii žádalo o pomoc samo dítě: před půl devátou večer volal klučina na linku 156 s tím, že si ve stanici metra Jinonice neví rady s opilou mámou, která ho o dvě hodiny dřív – a to už v tomhle stavu – přišla vyzvednout k autobusu na Florenc. Pak jezdili metrem sem a tam, protože si žena nedokázala vybavit, kde jsou; nakonec zůstala sedět opřená o sloup. Nadýchala přes 2,7 promile. Loni strážníci zasahovali i u matky s kočárkem, která ve Stodůlkách nedokázala vstát z lavičky. Na displeji vyskočila hodnota převyšující 3,8 promile.
Pozornost loni vyvolalo také počínání matky, která zapomněla v tramvaji kočárek – a nikým nehlídané dítě našel až řidič na konečné stanici Spojovací. Najít ženu nebylo složité, protože v kočárku policisté našli i zdravotní dokumentaci. Nadýchala pak přes dvě promile. Předloni dokonce nezvládnutá jízda s kočárkem, na níž se podepsal alkohol, skončila ve Vysočanech nehodou: zanedbané plačící miminko našel svědek vyklopené, uválené – a opuštěné. Matka, kterou pak policisté objevili opodál, vysvětlila, že se na cestu z nákupu vybavila láhví vodky, aby její problémy byly míň problémové. Zvládnout dechovou zkoušku bylo nad její síly…

Ilustrační foto.
Průzkum: Alkohol dostanou o Velikonocích dvě třetiny koledníků