Antisemitismus a sympatie s myšlenkami nacismu vyjádřil v neděli večer svérázným způsobem jistý cizinec v samém centru metropole.

Vyšplhal na podstavec sochy svatého Václava na Václavském náměstí, postavil se do pozoru a zdvihl pravici k nacistickému pozdravu. Hajlování ze symbolu české státnosti mu ale zřejmě přijde draho. Byl zatčen a za propagaci hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka mu hrozí nejen trest odnětí svobody, ale také vyhoštění z České republiky.

Natočily ho dvě kamery

„Odvážný“ kousek mladíka s jemenským pasem museli v neděli kolem dvaadvacáté hodiny řešit městští strážníci. Cizinec neznalý místních poměrů si pravděpodobně neuvědomil, že celé prostranství největšího náměstí v Praze snímají bezpečnostní kamery.

Také kamenný monument ztvárňující mimo jiné patrona České země je chráněn dotykovými čidly, která mají zabránit vandalům v podobných eskapádách. Právě tyto senzory zalarmovaly zmiňovanou hlídku městské policie k akci.

Jemence se zdviženou pravicí ale nezachytila jen bezpečnostní kamera umístěná na budově Národního muzea. Při podivné kratochvíli ho na mobilní telefon natáčel i jeho kamarád – také cizinec.

Strážníci chytili i kameramana

Strážníci byli podle mluvčího Roberta Fabiana na místě během několika minut. Ve chvíli, kdy hajlující mladík spatřil uniformy, bylo pozdě zpytovat svědomí. Usvědčující důkaz navíc držel v ruce druhý podezřelý. Záznam z mobilního telefonu i z městského kamerového systému hovořil jasně. Při příjezdu strážníků si čerstvě pořízené obrázky z výletu do Prahy prohlížel „pohotový kameraman“ pod soklem.

Hajlujícímu mladíkovi nezbylo nic jiného, než z podstavce seskočit a vydat se do rukou spravedlnosti.

„Zatkli jsme ho pro podezření ze spáchání trestného činu. Muž nekladl odpor a byl předán policii,“ uvedl Fabián. Televizi Nova se pak podařilo zjistit, že se jedná o studenta jisté brněnské vysoké školy. Je tedy zřejmé, že chtě nechtě musel mít povědomí o protiprávnosti svého počínání.

Za posledních několik dní je to již druhá kuriózní událost, která se točila kolem sochy svatého Václava. V noci na pátek sem přicválala pomatená žena na koni a vykřikovala heslo „antikomunismus!“ Vzbudila zájem davu turistů, když se před sochou začala hlasitě modlit. Zanedlouho ji strážníci stáhli ze sedla a naložili do sanitky, která ji přepravila rovnou do psychiatrické léčebny. Před tím je ale stačila pokopat a pokousat.

Deník Blesk ji později označil za jednu z finalistek letošního ročníku soutěže krásy Česká Miss.