Muži stíhanému na svobodě hrozí v případě odsouzení roční až pětiletý pobyt ve vězení.

Muž vydávající se za fotbalového agenta nabízel, že hráčům v zahraničních klubech - většinou v Itálii - prostředkuje zkoušku dovednosti, která by jim mohla otevřít cestu ke slušně honorovanému angažmá; k práci, jež by jim pohyb po zeleném pažitu dokázala pozlatit.

Od oslovených hráčů, pokud projevili zájem, vylákal peníze, o kterých hovořil jako o vratné záloze. Nic ale nevrátil, stejně jako nic nezprostředkoval. Prostě shrábl bankovky - načež přestal komunikovat. Smlouva, kterou uzavřel s oklamanými mladými muži nebo s jejich rodiči, tak měla hodnotu cáru papíru.

Slušný zdroj příjmu

Pro falešného agenta ale znamenala poukázku na slušný zdroj příjmu. Kriminalisté zatím vědí o devíti podvedených z celé republiky, od nichž loni do března do prosince podezřelý vylákal téměř 200 tisíc korun. Působil nejen v Praze a jejím nejbližším okolí či na Mělnicku, ale podvody páchal také v Kroměříži, Hradci Králové, Mostě či na Prostějovsku.

Policejní detektivové vědí, že podobné skutky dotyčný páchal i na Slovensku, kde jeho činnost mapují tamější kriminalisté. Jsou ale přesvědčeni, že i na našem území má dotyčný na svědomí i skutky, o kterých zatím nevědí. Žádají proto občany, kteří byli oklamáni v souvislosti s lákavou fotbalovou nabídkou, aby se ozvali prostřednictvím bezplatné linky 158 nebo kontaktovali policisty na kterékoli služebně.

Dosud zmapované případy si jsou podobné jako vejce vejci. Podezřelý se ozval sám poté, co si nadaného hráče vyhlédl na internetových stránkách jeho klubu. Buď přímo jemu, nebo jeho rodičům nabídl zprostředkování testů v zahraničí. Za zajištění termínů požadoval částky od 20 do 25 tisíc korun - nebo od 800 do 1000 eur. Sotva ale získal peníze, veškeré kontakty ukončil.