Vůči „kolegům", kteří ale měli na sobě policejní uniformy kompletní a bezvadně upravené, projevil dotyčný nebývalou vstřícnost. Nejenže ve chvíli, kdy měl předložit doklady, při hledání občanky vytahoval z kapes kalhot plastové pytlíčky s krystalickou látkou a skládal je na kapotu policejního auta s vysvětlením, že jde o pervitin, ale dokonce se pochlubil, že v bytě jen kousek odsud má mobilní výrobnu drog. A policisty hned pozval na návštěvu.

Takové pozvání se neodmítá – ostatně to vážně nebylo daleko. Ukázalo se pak, že 42letý muž nelhal. Skutečně se vytasil s velkou sportovní taškou, která ale žádné sportovní potřeby neobsahovala. Výstroj v ní narovnaná byla zcela jiného druhu.

Šlo o chemikálie, náčiní a příslušenství k přípravě návykových látek, připomněla v úterý Jana Rösslerová z ředitelství pražské policie. „V bytě navíc byly ve velkém množství plastové sáčky s drogou," doplnila policistka.

Prohlídka bytu trvala celý den

Nejvyšší čas celý kvartýr pořádně prosmejčit. O to se postarali kriminalisté z výjezdové skupiny společně s detektivy z protidrogového oddělení, kteří se případem začali zabývat. Už se soudním příkazem v ruce pak kriminalisté prohlíželi byt téměř po celý den. A zajistili toho požehnaně: nejrůznější sáčky, ampulky, nádoby, chemikálie, váhy, injekční stříkačky – a také bílou krystalickou látku.

Znalci z odvětví fyzikální chemie potvrdili podezření, panující už na počátku: skutečně jedná o drogu metamfetamin, známou jako pervitin. S koncentrací více než 70 procent. „Uvařený fet jsem chtěl o víkendu prodat na blešáku," vysvětloval majitel drogové manufaktury.

Sám prý je ale také konzumentem; od roku 1995 údajně spotřebuje den co den přes gram pervitinu, což je už hodně vysoká dávka. A nic na tom neněmí, že si drogu aplikuje různými způsoby; nejen pícháním do žíly, ale třeba i šňupáním.

Policejní košili dostal od kamaráda

Zadržený podezřelý, který se z policejní košile (o níž prohlásil, že dostal od kamaráda) musel převléknout do podstatně civilnějšího oděvu, putoval na policejní služebnu s jiným doplňkem z erárního skladu – dostal pouta na zápěstí. Vyslechl pak obvinění z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými látkami. Za tento trestný čin mu v případě odsouzení hrozí až pětileté vězení.

Policisté navrhli uvalení vazby. Zamřížovaná cela je ostatně prostředím, které dotyčného nepřekvapí. Policejní evidence prozradily, že jde o zkušeného recidivistu, který byl od roku 2000 odsouzen již osmkrát. Převážně za zločiny násilného charakteru.

„Podle rejstříku trestů má na svědomí ublížení na zdraví, výtržnictví nebo maření výkonu úředního rozhodnutí," připomněla Rösslerová.