Podle zjištění kriminalistů oklamal 15 žen, ze kterých vymámil dva a čtvrt milionu korun. Jednu z obětí, které peníze došly, také přiměl k sexu, kterého si užíval nejen sám, ale ženu poskytl také dalším mužům.

Původně Jáno dostal u Městského soudu v Praze dokonce 14letý trest. Jeho počínání hodnotil trestní senát první instance jako podvody, znásilnění a obchod s lidmi. Loni ale odvolací senát vrchního soudu změnil kvalifikaci trestného činu znásilnění na sexuální nátlak - a verdikt výrazně zmírnil.

Nyní se kauzou zabýval opětovně, a to podle pokynu Nejvyššího soudu ČR. A opět se řešilo „hrazení" údajných léčitelských služeb sexem. Intimní kontakty Jáno nepopíral, odmítl ale, že by se vše odehrálo tak, jak tvrdí státní zastupitelství.

Obhajoba: Sex byl dobrovolný

„Sex probíhal dobrovolně," prohlásil v jednací síni; tvrdil přitom, že k němu docházelo i z ženiny iniciativy. A podle obhájce Hynka Navrátila to prý právě ona, kdo například zajišťoval pokoj v hotelu a kdo byl velmi iniciativní, a to i v rámci hrátek ve skupině.

„Svobodně přišla a svobodně odešla," zdůraznil Jáno, který se v jednací síni pochlubil, že o zájem žen nikdy neměl nouzi a mohl si vybírat. A žádná jiná si prý nestěžovala.

Nejvyšší soud připomněl, že nešlo o bezbrannou oběť. Zmanipulovat se nechala 29letá žena, která netrpěla duševní chorobou, a dokonce má IQ v pásmu nadprůměru. Současně ale upozornil na následky, které si žena odnesla - podle znaleckého posudku jí prožité trauma zcela změnilo přístup k okolí.

Podvodník ženy klamal sliby i hrozbami Jan Jáno, který se vedle Prahy pohyboval i na dalších místech, zejména na Chomutovsku a v Plzni, vyhledával své oběti na internetové sociální síti nebo pomocí inzerátů. Vydával se za léčitele, který z očí na fotce vyčetl vážné problémy. Některé ženy skutečně trpěly dlouhodobou nemocí; obloudil ale i ty zcela zdravé.

Za údajné léčitelské služby si nechal platit - přičemž někdy lhal, že jde o peníze na charitu, zatímco jindy tvrdil, že peníze vrátí (a to lhal rovněž). Pokud se ženy zdráhaly, tlačil na ně hrozbami, že když jeho léčebné působení odmítnou, vážně se jim přitíží. K tomu, že v souvislosti s léčitelstvím podváděl, se zdatný manipulátor přiznal.