Pražský vrchní soud podle Svobody z nejasných a nepochopitelných důvodů rozhodl, že trestní řízení nemá projednávat soudní senát pod vedením Petra Nováka.

„Ten před časem vrátil celou věc státnímu zástupci k došetření a požadoval, aby policie předložila další důkazy," uvedl Svoboda.

„Mou věc má projednávat zcela nové složení senátu, pod vedením jiného soudce. Shodou náhod byl vybrán soudce, který v první části kauzy uznal vinnými magistrátní úředníky," uvedl Svoboda.

Jde podle něho o zásah do práva na zákonného soudce podle listiny základních práv, proto se rozhodl obrátit na ústavní soudce. „To, co Vrchní soud udělal, je naprosto nezvyklý a nezdůvodněný postup, který jednoznačně porušuje principy našeho práva," soudí Bohuslav Svoboda.

Případem se má od září zabývat senát Alexandera Sotoláře. Mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci označila to, že obě kauzy dostal na stůl totožný soudce, za shodu náhod.

Systém přidělování případů vychází z aktuálního rozvrhu práce, který je volně dostupný na webu soudu. Sotolář přišel na řadu, když vrchní soud Nováka vyloučil z rozhodování pro možnou podjatost, protože ho podle nynějšího rozvrhu práce zastupuje.

Sotolář se obdobně dostal i k první větvi kauzy opencard, který měl původně rozhodovat soudce Jiří Říha. Státní zastupitelství viní desítku radních včetně bývalých primátorů Svobody a Hudečka ze zvýhodnění firmy Haguess při zadání zakázky u projektu opencard.