Jejich nežádoucí pozornosti ale neuniklo ani muzeum, připomněla Johnová.

Pachatelé přitom brali opravdu cokoli, co se dalo odnést - a co odnášet mělo smysl, protože se to dalo proměnit v peníze: od obrazů a starožitností přes jízdní kola, navigace či nářadí až po okapové svody - a před zloději dokonce neobstály ani boty či oblečení.

Škodu policejní detektivové vyčíslili téměř na milion korun. Získané věci pak pachatelé rozprodávali mezi svými známými; část kořisti také odvezli do bazarů v Praze.

Oba muže, které kriminalisté znají již z minulosti jako pachatele majetkové trestné činnosti, poslal Okresní soud pro Prahu-východ do vazby.

Nyní dotyční čelí obvinění nejen z krádeže, ale také z porušování domovní svobody, poškození cizí věci a neoprávněného opatření platebního prostředku. Pokud budou odsouzeni, hrozí jim pobyt ve vězení od jednoho roku do pěti let.

Ukradené věci se téměř samy nabízely

Činnost dopadených mužů může být i velkým varováním. Dá se totiž říci, že neodmítli odnést to, co jim majitelé vlastně „nabízeli". Alespoň ve většině případů. Brali věci, které viditelně zůstaly v opuštěných autech - a kůlny a garáže, které prošmejdili, neměli majitelé zamčené.

Policisté proto připomínají: nenechávejte viditelněodložené nic, co by mohlo přilákat pozornost zloděje. A nejen ve vozidle!