Hrozba odpálení bomby ve středu v podvečer visela nad ruzyňským letištěm. V podvečerních hodinách zatelefonoval anonym celkem pětkrát na stánek o informacích na letišti s tím, že v areálu je umístěno celkem pět náloží, které společně vybuchnou úderem půlnoci.

Ironií osudu zůstává, že se událost stala jen pár hodin předtím, než explodoval granát v centru Prahy. Případ z Ruzyně měl naštěstí úsměvnější závěr.

Podívat se do Prahy

Anonymní hovory měl podle policie na svědomí třiačtyřicetiletý invalidní důchodce ze senior domu na Slovensku. Ten totiž doufal, že si pro něj policie dojede přímo do zařízení, kvůli vyšetřování ho odveze na Ruzyň a on se tak bezplatně na letiště podívá. Plán mu ale nevyšel.

„Operátorka vše oznámila policii a ukázalo se, že dotyčný telefonuje ze Slovenska. Slovenská policie nelenila a majitele mobilního telefonu ihned identifikovala. Pro důchodce si přijela přímo do společenské místnosti domova důchodců,“ popsala tisková mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Muž nejprve zapíral, ale potom se k činu doznal a uvedl, že na letiště skutečně telefonoval. Důvod? V Praze byl již před dvěma lety, chtěl se tam zase podívat a očekával, že pro něj přijedou policisté z Česka a odvezou jej tam. Případ teď šetří slovenská policie.

Provoz letiště omezen nebyl

Letiště večer prohledávali specialisté na vyhledávání výbušnin a také psovodi. Akce byla provedena za plného provozu a lety nijak výrazně neomezila.