Tempelovým nárokem se bude koncem měsíce zabývat odvolací soud.

Případ Tempela, kterému se údajně přezdívá Psychi, vzbudil při svém projednávání značnou pozornost. Krajský soud v Plzni totiž muže viněného z dvojnásobné vraždy z roku 2001 čtyřikrát osvobodil, přičemž pražský vrchní soud zprošťující verdikt pokaždé zrušil. Tempel byl pravomocně odsouzen na doživotí až po přesunutí případu ke Krajskému soudu v Praze, a to v roce 2009. Definitivní tečku za kauzou udělal v roce 2012 Ústavní soud, který odmítl Tempelovu stížnost.

Řízení tak trvalo celkem deset let a jeden měsíc. Tempel se nyní domáhá zadostiučinění za nemajetkovou újmu, která mu tímto vleklým postupem údajně vznikla.

Obvodní soud pro Prahu 2, který Tempelovu žalobu posuzoval a jehož rozsudek, připustil, že kauza vražd byla značně složitá, protože soudy musely vyslechnout řadu svědků a opakovaně provádět znalecké posudky. "I přes procesní a skutkovou složitost je tato délka řízení již nepřiměřená a došlo jí k porušení práva obžalovaného na projednání věci v přiměřené lhůtě," konstatoval však soudce Petr Veleman.

Uznání porušení práva stačí

Dodal ale, že "z hlediska obecné představy o spravedlnosti" je zcela dostačující formou zadostiučinění uznání toho, že právo obžalovaného bylo porušeno.

Vraždy, za které byl Tempel potrestán, se staly na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku. Tempel zde předal své oběti 400 tisíc korun za auto, které si prý chtěl koupit. Následně muže zastřelil. Zasáhl i druhého muže a poté jej bil do hlavy železnou tyčí s kusem betonu a montážním klíčem. Obě těla následující den zakopal ve Staré Vodě na Chebsku.

Tempel se hájil tím, že vraždu nespáchal on, ale člověk zvaný Biftek, jenž byl také na místě činu a jenž později v Tempelově kauze vystupoval jako klíčový svědek. Podle Tempela šlo v případu o drogy a zavraždění mladíci do lesa přijeli, aby Biftekovi splatili dluh.

Tempel také tvrdí, že se mu středočeský krajský soud doživotím pomstil za to, že dříve odmítl vypovídat v kauze někdejšího pražského Odboru pro boj s organizovaným zločinem, který byl provázaný s Berdychovým gangem.

Čtěte také: Dvojnásobný vrah Psycho má zemřít v kriminále