V tomhle případě ale naplatí rčení, že nevědomost hříchu nečiní; uplatní se naopak pravidlo neméně okřídlené: neznalost zákona neomlouvá. Zákaz dovozu se přitom vztahuje nejen na typické trofeje, ale i porůznu nakoupené nebo jen nasbírané přírodniny včetně třeba korálů a výrobků z nich či preparovaných motýlů nebo sazenic orchidejí a sukulentů. A také na kabelky, peněženky, opasky nebo boty – prostě na kožené zboží vyrobené z částí těl živočichů podléhajících ochraně.

S velkým překvapením se celníci na Letišti Václava Havla Praha setkali v poslední době hned u několika cestujících, v jejichž zavazadlech našli produkty tradiční čínské medicíny. A ano – i na ty se úmluva CITES vztahuje, připomněla Šárka Miškovská z ruzyňského celního úřadu. „Jednalo se o přípravky Tung Shueh Pills, obsahující mimo jiné i výtažky z želvího krunýře; tablety obsahující rostlinu Cibotium Barometz a přípravky Xiangsha Liujun Wa," konstatovala Miškovská s dodatkem, že případy celníci postoupili k dalšímu řízení odboru mezinárodní ochrany biodiverzity České inspekce životního prostředí.

Nelze přitom jednoznačně vyjmenovat, co se vozit smí a co nikoli. Ve vztahu k různým destinacím se předpisy liší. Celníci proto doporučují před odjezdem na zahraniční dovolenou navštívit web www.celnisprava.cz a na stránce Celního úřadu Praha Ruzyně se pod odkazem „Informace pro cestující" seznámit se zákazy a omezeními. Základní poučení lze také najít na informačních panelech v letištních terminálech.

Naditá peněženka může být problémOmezení týkající se převozu přes hranice se vztahuje i na další věci. Známé jsou limity pro cestování s alkoholickými nápoji a tabákovými výrobky – méně se už ale pamatuje na to, že se celníci na základě legislativy k zabránění „praní špinavých peněz" získaných z trestné činnosti nebo financování terorismu věnují i kontrolám finanční hotovosti. Ano; mít u sebe málo peněz je nemilé – avšak mít u sebe moc může být dokonce porušením zákona, pokud cestující opomene splnit oznamovací povinnost při převozu částky v úhrnné hodnotě převyšující 10 tisíc eur. Jakkoli pro většinu lidí je převážení podobné sumy stěží představitelné, i takovéto případy byly v poslední době na Ruzyni odhaleny.