Tehdy utekl eskortě pankrácké věznice, která ho – oblečeného do vězeňského pyžama a županu – přivezla do Thomayerovy nemocnice v pražské Krči. Dopadnout se ho podařilo až v neděli odpoledne na Kolínsku – díky upozornění všímavé ženy, která policii oznámila, že muž podobný hledanému vězni právě v Zásmukách nastupuje do autobusu na Prahu.

Trefa! Skutečně to byl hledaný muž. Klec spadla v Kostelci nad Černými lesy, kde ho v autobuse zatýkala hlídka z obvodního oddělení. Povoláni byli i příslušníci zásahové jednotky, ti se ale do akce zapojili později. Podle slov mluvčí kolínské policie Martiny Fejfarové bylo především třeba jednat rychle.

Zákrok se odehrál v klidu a bez komplikací; kuchyňský nůž s 15centimetrovým ostřím, který měl uprchlý trestanec u sebe, se naštěstí neuplatnil – a zatýkaný muž ani nekladl odpor.

Fejfarová také naznačila, že zprvu šlo jen o prověřování jednoho z mnoha tipů, které policie získala od lidí; v minulosti policisté po uprchlém vězni pátrali na různých místech, a to nejen na Kolínsku a Kutnohorsku. „Nikdy jsme ale neměli stoprocentně potvrzeno, že to je opravdu on," poznamenala Fejfarová.

Mlčel jako hrob

Odpovědí na cokoli z toho, co by je zajímalo, se detektivové od zadrženého uprchlíka nedočkali. Novák při výslechu mlčel jako hrob. O tom, kde se po útěku zdržoval, v jaké společnosti a jak si obstarával živobytí, neřekl vůbec nic.

Kriminalisté se tak mohou jen dohadovat, že se rozhodně neprotloukal jako člověk bez přístřeší. Kdepak; střecha nad hlavou mu nechyběla; byl čistý a dobře oblečený.

A nejspíš ani nebyl na zvládání svého údělu uprchlíka sám, byť v březnu (kdy byl hledán kvůli trojici loupeží spáchaných s velkou brutalitou v pražské Krči a Libuši) o něm Tomáš Hulan z ředitelství pražské policie informoval jako o muži bez zázemí i bez přátel.

Už od nedělního večera je Novák zpátky ve věznici. Okolnosti jeho pohybu na svobodě zůstávají předmětem dalšího šetření.

Čtěte také: Uprchlého vězně chytili po třech týdnech středočeští policisté