Filip Bělohubý, Alexandra Cambell-Marshallová, Michaela Kašperová, a Lukáš Kudláček chtěli jako náhradu nemajetkové újmy 100 tisíc korun, Justýna Franková a Filip Kroa žádali podle soudu po ministerstvu spravedlnosti 150 tisíc korun.

Podle žaloby bylo prohlídkami citelně zásaženo do jejich soukromí. Policisté podle nich navíc neměli jistotu, že se Borl v bytě nachází. "Zákon nepřipouští provedení předmětného úkonu v případě pouhého podezření, ale je k němu zapotřebí jistota ohledně toho, že se taková osoba v bytě nachází, jinak je úkon nezákonný," uvedl v žalobě jejich právník Robert Cholenský.

Krajský soud v Praze se vrátil ke korupční kauze kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha.
V projednávání Rathovy žaloby za vedení v poutech bude soud pokračovat v dubnu

Šestici také vadilo, že příkaz k domovní prohlídce nevydal soud a že Borl nebyl v době obou prohlídek ani obviněn. Podle soudkyně Otílie Hrehové však tento případ nevyžadoval žádný souhlas ani nařízení soudu. Důležité je podle ní navíc to, že policie ještě před prohlídkami Borla prověřovala a nezáleží proto na tom, zda byl obviněn až později.

Prohlídka bez excesů

"Smyslem tohoto institutu je vypátrat a předvést podezřelou osobu v uzavřeném obydlí a to zde splněno bylo," řekla Hrehová. Dodala, že z důkazů vyplývá, že prohlídka byla provedena solidně a nedoprovázely ji žádné excesy.

Policejní zátah.
Anarchista Borl zadržen. Čelí obvinění ze tří skutků, hrozí mu 10 let

Anarchistu Borla zadrželi policisté na začátku září 2016 v Mostě. O několik dní později byl obviněn ze založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka, vydírání a přečinu poškození cizí věci. Borl je označován za zakladatele takzvané Sítě revolučních buněk. V minulosti opakovaně zaútočila na pražskou restauraci Řízkárna, jejímuž majiteli zapálila několik aut.