Muž, který se v minulosti chlubil úzkými kontakty s nejrůznějšími osobnostmi, od umělců přes politiky až třeba po církevní činitele, se ale sám označuje za galantního muže s vysokou potřebou sexu, který ženy na 
pozici asistentky najímal už tím, že za nadstandardní plat bude k jejich povinnostem patřit i poskytování „osobních služeb" – což podle jeho tvrzení všechny ženy předem věděly.

Další odsouzení

Soudy ale Barták nepřesvědčil, a tak sedí v kriminále. A vypadá to, že sedět bude ještě dlouho. Včera mu k dosavadnímu trestu přibylo dalších 18 let. Krajský soud v Liberci zatím nepravomocným verdiktem završil projednávání další kauzy – tentokrát jde o údajné plánování vražd a vydírání zpoza mříží.

Verdikt je zatím nepravomocný a případ ještě čeká posouzení před odvolacím senátem vrchního soudu. Odvolání Barták podal v jednací síni bezprostředně poté, co předsedkyně senátu Eva Drahotová přečetla rozsudek. Lhůtu na případné odvolání si ponechal i státní zástupce.

Dost akční plány

Spíš než jako slova z policejních protokolů to zní jako námět k filmu (a to k celkem akčnímu snímku): uvězněný Barták se chtěl mstít lidem, kteří mu pomohli za mříže v kauze asistentek, a tak v cele liberecké věznice spřádal plány na tři vraždy v Praze.

Další tři lidi 
se prý chystal vydírat, a to nejen kvůli odplatě. Mělo mu jít o získání peněz, s jejichž pomocí by zorganizoval svůj útěk. Lékař počítal s tím, že ho z věznice vyzvedne vrtulník – a on následně zmizí v zahraničí.

Komplic vše zradil

Vypadalo by to jako povídačky – kdyby ovšem neexistoval záznam slov samotného Bartáka, jenž loni na podzim tyhle plány piloval do posledních detailů. 
O pomoc při jejich uskutečňování požádal spoluvězně; recidivistu odpykávajícího si trest za loupež.

Ten se však nestal kumpánem doktora, ale spolupracovníkem policistů. Co se Barákovi honí hlavou, oznámil – a pomohl i obstarat důkazy 
v podobě nahrávek jeho slov.

Barták odmítá, že by cokoli 
z vyřčeného mínil vážně. Trvá na tom, že šlo o opilecké řečnění poté, co si ve vězení obstaral vodku. Stíhání vrcholící aktuálním soudním jednáním označil za výsledek spiknutí spoluvězňů za účasti policie.

Za mřížemi celkem 30 let, zbývá 27 rokůPokud by aktuální rozsudek nabyl právní moci, pro 56letého odsouzeného by znamenal fakticky doživotní verdikt. Lékař by si totiž měl odsedět ještě 27 roků. Za mřížemi je i se započtením pobytu ve vazbě už tři roky, z pravomocného 12letého trestu za sexuální útoky na asistentky mu tak zbývá ještě odpykat devět roků. Teprve po uplynutí této doby by měl začít běžet nynější 18letý trest. Do něj se totiž již odsezená doba v souvislosti s odsouzením v jiné kauze nezapočítává.