Objevili se také na Žižkově; v bývalé poštovní centrále v Olšanské ulici. Samotný provoz na poštovních přepážkách policejní opatření nijak nepoznamenalo; pošta funguje jako jindy.

Mluvčí české pošty Ivo Mravinac poznamenal, že si policisté vyžádali řadu dokumentů. Zřejmě to souvisí s vyšetřováním činnosti bývalých zaměstnanců, kteří již pro Českou poštu nepracují. I ti současí ale zpřístupnili kanceláře a detektivové hovořili s některými zaměstnanci.

Tři zaměstnanci pošty a šest zástupců obchodní společnosti

Zadrženo v souvislosti s případem bylo celkem devět osob. Potvrdil to Zdeněk Matula z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Tři z nich měli pochybit jako zaměstnanci pošty, zbývající šestice představují zástupci obchodní společnosti, tedy lidé ze spolupracujících firem.

Někteří byli obviněni z podplácení, další ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. V případě uznání viny budou tresty odstupňované podle míry provinění - nicméně v některých případech by ve hře mohlo být až osm roků odnětí svobody.

Konkrétní kauzy Mravinac nekomentoval. K tomu, oč se detektivové zajímají, podle svých slov nemá bližší informace. Vyjádřil se pouze tak, jak je v podobných situacích obvyklé. „Poskytli jsme veškerou součinnost," konstatoval.

Způsobem komunikace se pošta odlišila od většiny institucí

Více neprozradí ani vyjádření, které se objevilo v sekci aktualit na webu www.ceskaposta.cz. „V tuto chvíli nemáme další informace, událost proto nemůžeme blíže komentovat," uvádí. Už jen tímto způsobem komunikace se však pošta odlišila od většiny institucí, do nichž kriminalisté v minulosti zavítali.

S ohledem na vyžádané dokumenty nicméně bylo prakticky od počátku zřejmé, že se detektivové zajímají o finanční toky souvisejícími se zakázkami pošty. Konkrétně veřejných zakázek na stavební práce.

Podezřelí se měli dopouštět manipulací se zakázkami malého rozsahu - zřejmě to ale provozovali ve velkém. Kriminalisté dospěli k závěru, že tyto praktiky provozovali jako organizovaná skupina.