Pětadvacetiletý mladík, u něhož znalci spatřují jen mizivou šanci na nápravu a kterému v případě uznání viny hrozí až výjimečný trest - v krajním případě i doživotí - ji ubodal letos 6. ledna. Zaútočil poté, co ho oběť přistihla, když se ji v jejím bytě snažil okrást.

Zločinecká kariéra

S budoucí obětí se Funda seznámil necelý čtvrtrok před vraždou. Studentka z Mostu, která přesídlila do Prahy a našla si bydlení ve Vratislavově ulici pod Vyšehradem, se pro zadaného otce tří dětí nestala partnerkou, jak se po činu spekulovalo. Měla být jeho zpěvačkou. Plánovali, že spolu budou vystupovat v začínající kapele, kterou Funda dával dohromady.

Nešťastnice zřejmě netušila, že jde o silně zadluženého člověka, který trpí chronickým nedostatkem peněz - a který se nerozpakuje opatřovat si prostředky na živobytí i prostřednictvím trestné činnosti; za majetkové delikty, které postupně gradovaly, byl v minulosti odsouzen už čtyřikrát.

A kdyby nyní nestanul před soudem jako vrah, zpovídal by se znovu z dalších deliktů z loňska, do nichž se jako podílnice měla zapojit i jeho družka. Ty však byly odloženy vzhledem k vysokému trestu, který mu hrozí v aktuálním procesu. Zaměstnání nicméně hledal také - právě v době, kdy byl po činu zadržen, měl podle vlastních slov nastoupit do přepravní společnosti zabývající se doručováním zásilek.

Peníze na počítač

Funda tvrdí, že získat peníze měl v úmyslu i od zpěvačky své kapely. Jen ji ale chtěl obalamutit; ne okrást - a tím méně zamordovat. Dívce, která si chtěla pořídit notebook, namluvil, že jeden zrovna prodává jeho známý. To si prý vymyslel, šlo mu jen o to, aby oběť měla peníze na počítač u sebe. Dokonce ji doprovodil k bankomatu, kde mladážena vybrala 15 tisíc korun. A dělal jí doprovod, i když si nesla peníze domů.

Tam se měl objevit i údajný prodejce počítače. Alespoň podle Fundových slov; budoucí vrah totiž tvrdil, že sjednal schůzku přímo v dívčině bytě. Žádný prodejce počítače ale přijít nemohl. Neexistoval - a aktuálně souzený muž si ho jen vybájil. K tomu se také své zpěvačce přiznal a po hodinovém popíjení kávy a povídání o muzice kápl božskou: historku s počítačem si vymyslel.

Ale pro oněch vybraných 15 tisíc hned našel využití. Řekl si o půjčku. Pokud si Funda nevymýšlí tentokrát (jeho vztah k pravdě je v očích znalců pragmatický) a skutečně to bylo tak, jak tvrdí, asi nepřekvapí, že se setkal s odmítnutím. Kdo by půjčoval ne zrovna zanedbatelnou částku tomu, koho zná jen něco přes dva měsíce - a nota bene člověku, který ho právě obelhal!

Měly zaznít hrozby

Potom to prý přišlo. Návštěvník se proměnil ve zloděje, když dívka odešla do kuchyně umýt nádobí. On se jí pokusil sebrat peníze z kabelky - byl ale přistižen. A zaútočil. „Vyhrožovala," prohlásil v úterý v jednací síni před senátem Veroniky Čeplové. Překvapivě; v minulosti nic takového neuváděl, přestože na policii vypovídal opakovaně a kriminalistům se k vraždě přiznal.

Nyní ale tvrdí, že dívka, kterou se pokusil okrást, pohrozila zabitím jeho dětí. On pak vzal z kuchyňské linky nůž, jímž oběť zezadu podřízl - a následně vražedné dílo dokončil v předsíni, kde ji ubodal. „Byl jsem z toho úplně rozhozenej," tvrdí souzený mladík, jenž se své rozrušení snaží dokumentovat i množstvím ran, které oběti zasadil.

Podle znaleckého posudku by už nebyla nic platná ani okamžitá a vysoce specializovaná lékařská péče. Pak si vrah s krví na rukou vzal oněch 15 tisíc, k nimž ještě přibral mobilní telefon zavražděné.

V čistém oblečení

Třebaže měl na svědomí velmi krvavý skutek, svědkům, které potkal při útěku z místa činu, nijak nápadný nebyl. Kriminalisté v době, kdy po něm pátrali, předpokládali, že by mohl upoutat pozornost zakrváceným oděvem, on ale odcházel čistý. Převlékl se; měl totiž s sebou náhradní oblečení.

Prý však ne proto, že by vraždu chladnokrevně plánoval, a to dokonce až do takovýchto podrobností. Tvrdí, že věci na převlečení měl s sebou, jelikož se ještě zamýšlel zastavit v posilovně…

Čtěte také: Proces s vrahem odložila úřední chyba