I když… Zřejmě však nechybělo málo – a 17. listopadu tekla krev. A to přímo před objektivy kameramanů a fotoreportérů číhajících, zda se během demonstrací někde něco nesemele…

Vyplývá to alespoň z informací, které uprostřed noci na středu prozradil Tomáš Hulan z ředitelství pražské policie. Jeden člověk podle jeho slov skončil na služebně proto, že hrozil veřejnou sebevraždou – a policisté toto nebezpečí vyhodnotili jako reálné. „Jednalo se o osobu, která v průběhu dne na sociálních sítích avizovala, že se chce v rámci oslav dopustit buď sebepoškozování, nebo dokonce sebevraždy," konstatoval Hulan.

Ozbrojení demonstranti

I když by se mohlo zdát, že párat po člověku, který ani není z Prahy, v ruchu centra metropole rozvářeného celou řadou shromáždění a demonstrací bude podobno nikoli příslovečnému hledání jehly v kupce sena, ale v celém seníku, podařilo se. A u kontrolovaného policisté skutečně našli zbraně. Bodné, sečné, ale i jiné. „Navíc se tento kontrolovaný chtěl, dle svého tvrzení, jednoznačně zúčastnit některého ze shromáždění.

Avšak pokud má kterýkoliv občan u sebe zbraň, je mu účast na takovýchto akcích zakázána zákonem shromažďovacím," připomněl Hulan pravidlo, které se během dne uplatnilo ještě opakovaně. Byť na služebny už neputovali držitelé zbraní, ale jen předměty, které by jako zbraně mohly posloužit.

Řeč je v této chvíli o třech desítkách osob, které měly v úmyslu zúčastnit se odpoledního shromáždění na Albertově, kde bylo ohlášeno i vystoupení prezidenta republiky Miloše Zemana. Z pohledu policie nikoli pouze jednoho z řečníků, ale státníka, který je v pozici chráněné osoby (což si mimochodem vyžádalo takzvané zrežimování – rozuměj faktické uzavření – četných ulic v okolí a mimo jiné také pyrotechnickou prohlídku místa).

Zmiňovanou skupinu policisté zastavili v ulici Svobodova. Předměty použitelné jako zbraně, jejichž množství Hulan označil jako „nemalé", odebrali držitelům a zajistili. Znamená to, že je uschovali až do skončení všech shromáždění na policejní služebně, kam si je majitelé s vydaným potvrzením mohli pak přijít vyzvednout. Především šlo o nože, ale našly se také obušky nebo slzotvorný sprej.

Rána pěstí do tváře

Kromě zmiňovaného „sebevraha" skončili během dne na policejních služebnách ještě další dva lidé. Jednoho člověka dokonce čeká soud; kvůli podezření ze spáchání trestného činu násilí proti úřední osobě. Dotyčný totiž zakročujícímu kriminalistovi při kontrole totožnosti místo předložení dokladů „předložil" ránu pěstí do obličeje.

Další pak putoval na služebnu kvůli ověření identity. Chybějící doklady prostě nenahradila ani ochota s policisty spolupracovat. „Ani po poskytnutí potřebné součinnosti nebyla tato osoba schopna doložit svou totožnost," shrnuje vývoj událostí úřední řečí úřední záznam.

Dvě desítky shromáždění

Že je v úterý čeká pořádný frmol a žádná sváteční pohoda, bylo policistům jasné už dopředu. Museli připravit bezpečnostní opatření v souvislosti se dvěma desítkami akcí, jejichž konání pořadatelé nahlásili magistrátu. S výjimkou zmiňovaných událostí dohlížení na klid a veřejný pořádek nepřineslo řešení jakéhokoli, byť drobného, incidentu.

Pokud se do bezprostřední blízkosti dostaly skupiny názorových protivníků, lišící se zejmána představami týkajícími se přístupu k aktuální migrační krizi, těžkooděnci z pořádkových jednotek vytvářeli živé bariéry oddělující oba tábory. Stalo se to především na Albertově a na Václavském náměstí, kde zůstalo u slovních půtek či pokřikování, ale podařilo se zabránit potyčkám.

První zaznamenaná strkanice se odehrála až vpodvečer u Národního muzea. Trojice účastníků, která skončila na policejní služebně, je aktuálně podezřelá z přestupkového deliktu narušení veřejného pořádku. „Ze stejného deliktu jsou pak podezřelé další dvě osoby, které v Dušní ulici napadaly účastníky pochodu směřujícího před Úřad vlády ČR," konstatoval Hulan uprostřed noci.

Tisíce odpůrců migrantů

Demonstrace na Klárově přímo před sídlem kabinetu ovšem večer přinesla velmi rušnou tečnou za jinak poměrně poklidným dnem. Po půl sedmé večer dorazily ke Strakově akademii davy odpůrců vstřícného přístupu k migrantům. Po ukončení svých akcí tam zamířili účastníci dvou různých shromáždění, kteří se ke společnému pochodu sešikovali na Václavském náměstí. Masa lidí to nebyla zanedbatelná; počet účastníků policisté odhadovali mezi čtyřmi a pěti tisíci.

Už při příchodu dav prorazil zábrany, které jako provizorní oplocení prostranství před Úřadem vlády ČR postavili policisté z ochranné služby. O náhradu se vlastními těly postarali policejní těžkooděnci. Vyhrocenou situaci ale nezklidnila ani prohlášení svolavatelů obou shromáždění o ukončení akce (což podle zákona o právu shromažďovacím znamená, že se účastníci mají rozejít a místo opustit). Tisíce lidí skutečně odešly – na místě ale zůstávalo asi osm stovek vytrvalců.

V té chvíli vstoupil do hry úředník magistrátu, jemuž zákon dává právo shromáždění ukončit. Udělal to – a přítomné opakovaně upozorňoval, že setrváváním na místě se dopouštějí protiprávního jednání.

Korektnost a profesionalita

Ohlas to však mělo stejný, jako když hrách na stěnu hází. Úředník proto požádal o zákrok policisty. Těžkooděnci ze speciální pořádkové jednotky následně napochodovali mezi účastníky, aby je rozdělili na dvě menší skupiny – a ty následně vytlačili z prostranství Strakovou akademií. Lidé se pak skutečně rozešli.

Během středy kontrolní orgány pražské policie vyhodnotily videonahrávky z tohoto zákroku policistů. Závěr je prý jednoznačný: na straně policistů panovala korektnost a vysoká profesionální úroveň. Zato natočené chování protivníků mnohdy není důvodem k pochvale.

Vypadalo to prý, jako by při spatření těžkooděnců mnozí zapomněli, proč vlastně přišli: vzduchem létaly nevybíravé nadávky, urážky i zapálená pyrotechnika. Dokonce došlo k napadání policistů – a to nejméně v jednom případě i za použití boxeru.

Celkem dvacet předvedených

Ve středu odpoledne pak Hulan uzavřel konečnou, již definitivní bilanci bezpečnostního opatření ke státnímu svátu. Na služebny policisté předvedli během celého dne rovných dvacet osob. Tři jsou podezřelé z útoků na úřední osoby, zbývajících 17 má na krku přestupkové delikty.

Ve středu zmínil, že šlo o narušení veřejného pořádku, neuposlechnutí výzvy úřední osoby nebo porušení ustanovení zákona o právu shromažďovacím. Už v noci, po zákroku u Strakovy akademie, upřesnil konkrétní prohřešky: používání pyrotechniky a zakrývání obličeje, což se bude řešit ve správním řízení.

Čtěte také: Praha si připomněla výročí listopadových událostí