K honičce došlo v neděli krátce po půlnoci, když libeňští policisté vykonávali svou hlídkovou činnost v úseku ulic U Sluncové – Nekvasilova. V okamžiku, kdy hlídka přijížděla ke křižovatce s ulicí Sokolovskou, zaujalo ji červené BMW, které stálo v křižovatce.

Vzhledem k tomu, že se řidič dopustil přestupku, přistoupili policisté k silniční kontrole. Tu ale provést nestačili.

„V okamžiku, kdy se totiž k vozidlu přiblížili, řidič se prudce rozjel a vjel do jednosměrné ulice. Hlídka jej tedy za pomoci majáků a sirény vyzvala, aby zastavil,“ líčila nedělní drama mluvčí pražské policie Eva Miklíková. Řidič ale nereagoval a začal ujíždět po tramvajovém pásu. Během pronásledování se snažil několikrát vytlačit policejní vůz mimo vozovku.

Výstřely ho nezastavily

V ulici U Nádražní lávky do něj narazil a ocitl se tak částečně na chodníku. Okamžitě vyběhl ven a dal se na útěk. „Policisté jej pronásledovali a varovali jej, že použijí zbraň. Muž ale opět nereagoval, proto jeden z policistů použil varovný výstřel, a vystřelil jednou kolmo do vzduchu,“ pokračovala Miklíková.

Pronásledovaný se na chvíli zastavil, po krátké chvíli ale začal opět utíkat. Policisté jej dostihli a nasadili mu pouta. Muž se sice snažil utéci, v tom mu ale policisté zabránili a eskortovali jej na služebnu.

Zraněný policista

Při srážce vozidel utrpěl jeden ze zasahujících policistů zranění, se kterým musel vyhledat ošetření v nemocnici s následnou pracovní neschopností. Po zadržení byla u podezřelého čtyřiadvacetiletého polsky hovořícího muže provedena orientační dechová zkouška na přítomnost alkoholu v krvi, která činila bezmála jedno promile. Poškozením služebního vozu byla způsobena škoda asi 30 tisíc korun.

„Dalším šetřením policisté zjistili, že vozidlo, kterým zadržený muž ujížděl, bylo odcizené. Okolnosti krádeže prozatím zjišťují,“ uzavřela Miklíková.