Případ z Holešovic, o kterém pražská policie informovala v sobotu, se táhne od počátku dubna, kdy hlídka policistů z oddělení na Výstavišti zastavila k silniční kontrole auto na Ortenově náměstí. Tři lidé z posádky předložili ukrajinské doklady, čtvrtý muž ukázal rumunský pas. Hned na místě pojali policisté podezření, že by se mohlo jednat o padělek – což také následně potvrdily jak kontroly v dostupných databázích, tak posudky cizinecké policie.

Zásah.
Policejní těžkooděnci zatýkali údajné kuplířky
Zdroj: Policie ČR
Zdroj: Policie ČR

K podezření z padělání přibylo podplácení 

Řešení lapálie s pasem se kontrolovaný cizinec navíc snažil vyhnout pomocí úplatku. Hlídce nabídl šest tisíc korun za to, že ho nechá jít. Nepochodil – a k podezření z padělání a pozměňování veřejné listiny mu přibylo ještě podplácení. V případě uznání viny by u soudu mohl padnout až šestiletý trest.

Že dotyčný není Rumunem (mimochodem – právě rumunské pasy se Ukrajinci snaží padělat nejčastěji – jako nejsnáze napodobitelné ze zemí Evropské unie), již mají policisté potvrzeno. Přiznal, že i on je z Ukrajiny – stejně jako další lidé, kteří společně s ním seděli v autě. Policistům a pak i kriminalistům však nabídl dvě totožnosti – jako Ukrajinec 45letý, nebo 45letý. Která z nich je pravá – a zda vůbec některá – policisté nadále zkoumají.

Muž v poutech. Ilustrační foto.
KRIMI MIX: Muž s krvácejícím obličejem si vykoledoval pouta