Muž a žena, které vyslaná hlídka dostihla na Sofijském náměstí, skutečně nemohli ukázat ani povolení magistrátu, případně některého z krajských úřadů, ani pověření organizace sbírku zajišťující.

A chyběla jim i zapečetěná hasička, bez níž se žádná správná sbírka (tedy sbírka legální) nemůže obejít. Věc se bude dále řešit ve správním řízení, připomněl v neděli Jan Čihák z centrály městské policie.

„Od začátku letošního roku se jedná již o několikátý případ neoprávněných sbírek," připomněl Čihák, že do Prahy se opět vracejí neoprávnění výběrčí z ciziny, které se v minulých letech podařilo z metropole vytlačit.

Snaha vyvolat soucit

Typickou fintou je kasírovat důvěřivce s předtištěným formulářem hovořícím o záměru vybudovat centrum pro hluchoněmé - cizinci z Balkánu předstírající vlastní postižení se tak snaží nejen vyvolávat soucit, ale především maskovat svou neznalost jazyka. Ta se pak projeví při jejich odhalení: nebývají schopni komunikovat česky ani v angličtině, ale jen ve své mateřštině.

Městská policie proto opakovaně občany nabádá: pozorně posuzujte, komu přispíváte. V případě podezření na neoprávněný vývěr peněz je na místě volat tísňovou linku 156 nebo 158.

Zdroj: Youtube

Čtěte také: Do Prahy se vrátili cizinci s podvodnou sbírkou