Poprvé, ve čtvrtek odpoledne, přišla žádost o pomoc potřebnou na autobusové zastávce v Hrazanské ulici v Cholupicích prostřednictvím tísňové linky 156. Třebaže hlídka na místo dorazila za místo za necelé čtyři minuty, zastihla už pouze napadeného šoféra. Agresor uprchl, ale řidič ho dokázal přesně popsat.

Upřesnil také, co se vlastně stalo: muže, který si po nastoupení do autobusu položil na sedadlo nohy v zašpiněných botách, řidič od volantu napomenul, aby dal nohy na zem. Protože se nesetkal s odezvou, v zastávce dotyčného vyzval k předložení jízdenky. „Nemám; jeď dál," zněla odpověď.

Těžko mohla přijít jiná reakce než vykázání muže z autobusu. Na výzvu k vystoupení již cestující reagoval. Ne však uposlechnutím, tím méně pak omluvou. Z potížisty se stal agresor, který řidiče napadl. Teprve pak utekl.

Přesné údaje o tom jak útočník vypadal, pomohly k jeho vypátrání již během několika minut. Jako podezřelého ze spáchání trestného činu ho strážníci předali přivolaným policistům.

Zanedbaný a špinavý cestující

V rukou policie skončil i problémový muž z noční tramvaje, ačkoli je podezřelý pouze z přestupku, který se bude řešit ve správním řízení. Odmítal totiž prokázat svou totožnost.

Ale popořádku: vše začalo v pátek časně ráno, kdy ve stanici Lazarská do tramvaje na lince číslo 53 přistoupil zjevně opilý muž vyhlížející jako pobuda: zanedbaný a v zašpiněném oblečení. „V ruce držel krabici s jídlem, které konzumoval, a zbytky mu padaly na podlahu tramvaje," připomněl Rubeš.

Strážníci z hlídkového útvaru, kteří noční spoje často doprovázejí, ho upozornili, že jíst v dopravních prostředcích přepravní řád zakazuje. „Já si můžu jíst, co chci a kde chci," zněla odpověď. Za téhle situace si tedy členové hlídky řekli o doklady. Opět se setkali s odmítaným postojem.

„Nechte mě bejt, nebo vás roznesu!" odpověděl cestující. Hned se také snažil přejít od slov k činům: pokusil se hodit po strážnících jídlo, a dokonce je i fyzicky napadnout. Musel být zklidněn silou a dostal pouta. Ani pak se ale neumoudřil a stále odmítal uvést, co je zač. Proto putoval na policejní služebnu.