Ten navíc kouřil na místě, kde to přepravní podmínky zakazují. Ani před strážníky se zrovna nehodlal postavit do pozoru: když došlo na kontrolu totožnosti, prohlásil, že doklady u sebe nemá – a osobní údaje si nepamatuje.

V případě, kdy není možné ověřit totožnost na místě, je postup jasně daný: kvůli zjištění identity strážníci dotyčného předvádějí na policejní služebnu. Muž se však odmítal hnout z místa. „Začal klást pasivní odpor, nereagoval ani na další výzvy strážníků a dále odmítal opustit přepravní prostor," konstatovala Seifertová.

Následovalo upozornění, že pokud muž neuposlechne ani další výzvy, budou proti němu použity donucovací prostředky – což on kvitoval poznámkou, že je s tím srozuměn. Strážníci tedy přistoupili k naplnění úsloví: jak řekli, tak udělali. Došlo na použití hmatů a chvatů. Cestě na policejní stanici tak muž neunikl – a tam se jeho chováním dále zabývají.

Opilý a ještě k tomu hledaný cestující

Dalším pracovníkem dopravního podniku, který si na pomoc přivolal uniformy, byl o několik hodin později řidič tramvaje na lince číslo 22. Na konečné stanici Bílá Hora odmítal z vozu vystoupit opilý cestující.

Devětadvacetiletého muže příslušníci hlídkového útvaru nejen vyprovodili ven, ale dokonce mu zajistil odvoz – a to přímo na nejbližší policejní služebnu. Při kontrole totožnosti totiž vyšlo najevo, že je hledanou osobou.

Čtěte také: Revizoři v Praze loni chytili skoro 300 tisíc černých pasažérů