I z toho důvodu jsou celníci přesvědčeni, že výrobky, které našli, se jako značkové zboží pouze tváří, ale ve skutečnosti se jedná o padělky. A potvrzuje to i bližší ohledání nalezených věcí, které jasně působí dojmem falzifikátů. Čili – jak se praví řečí úřední – jsou na nich patrné známky porušení práv duševního vlastnictví.

„Při kontrole půdních prostor prodejny potravin celníci objevili 2880 kabelek nesoucích značky Guess a Louis Vuitton, 31 čepic se značkami Ed Hardy a dále 75 peněženek a 30 klíčenek s označením Louis Vuitton,“ vypočítala ve čtvrtek Martina Kaňková z Celního ředitelství Praha. Zboží bylo zajištěno, převezeno do celních skladů a rozbíhá se vyšetřování; v kontaktu s oprávněnými výrobci ale celníci nejprve musí jednoznačně potvrdit, že se skutečně jedná o nelegální napodobeniny.

O tom, že se toto podezření prokáže v plném rozsahu, ovšem celníci ani v nejmenším nepochybují. Jistotu jim dává nejen prohlídka zabavených výrobků, ale také další nálezy učiněné na stejné půdě. Ta totiž sloužila rovněž jako sklad komponentů potřebných pro výrobu padělků. „V krabicích od nudlí bylo přes milion a půl knoflíků a nášivek s nápisem Adidas, Nike, Tommy Hilfiger, Lacoste a Puma,“ konstatovala Kaňková.

Až bude řízení ukončeno, většina zabaveného zboží zřejmě skončí ve spalovně. Ne vždy ale odhalené falzifikáty vyletí bez užitku komínem. Zabavené padělky oděvů, které lze upravit tak, aby je již nebylo možno zaměnit se značkovými výrobky, procházejí krejčovskou dílnou – a následně čekají na své využití v humanitárních skladech. Mohou pak posloužit nejenom sociálně slabým, ale třeba i obětem povodní. Potřebné úpravy jsou různé – od párání nášivek přes výměnu knoflíků až třeba po přešívání límců. Na jejich zajištění se podílejí i vězni, a to včetně mužů odsouzených na doživotí sedících na Mírově.

Čtěte také: Celníci odhalili padělky kabelek za čtvrt miliardy

(zw)