Areál na kraji obce ležící pár kilometrů severně od Prahy je nyní obehnán páskami, bránu střeží lví sochy, avšak kriminalisty zajímají hlavně živá zvířata.

Berousek chová v zooparku čtyři desítky druhů - většinou vysloužilých cirkusových atrakcí. Mělo by se jednat hlavně o tygry ussurijské a indické, ale jsou zde například také bílí lvi, pumy či levharti. Nechybí ani opice, velbloudi či krokodýli.

Uvázaný pes.
Strážníci jako kynologové: řešili případ uvázaného psa i opuštěné fenky

Mláďata majitel nabízí k prodeji nebo půjčuje filmařů pro účely natáčení. Jenže muž, který se pravděpodobně delší dobu pohybuje na hraně zákona, se nyní díky svým aktivitám dostal do problémů.

Části tygra mají v Asii léčivé účinky

"Mohu potvrdit, že zasahujeme v Praze, Středočeském kraji a na Českolipsku," řekla Martina Kaňková z Generálního ředitelství cel. "Nad osobami a společnostmi je podezření z neoprávněného nakládání s volně žijícími chráněnými živočichy," dodala Kaňková pro Pražský deník s tím, že celníci spolupracují s policií i s Českou inspekcí životního prostředí. Vypadá to, že byla porušena Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin známá jako CITES.

Vyšetřovatelé případ brzy předají okresnímu státnímu zastupitelství. "Jedná se o trestný čin," řekla Kaňková. Další informace by měla dostat veřejnost na plánované tiskové konferenci. Berousek provozuje další zoopark s exotickými tvory také v Doskech u Máchova jezera právě na Českolipsku.

Pražská policie patrá po muži, který se pokusil znásilnit dívku z diskotéky u metra Luka.
VIDEO: Po diskotéce si chtěl vynutit sex. Dívka křičela. Po muži jde policie

V hlavním městě se koná zásah kvůli tomu, že vietnamská komunita z tržnice SAPA v Libuši je údajně zapletena do nelegálního prodeje pokrmů z tygřích kostí. V Asii se totiž části tygrů využívají k léčebným metodám. A právě Berousek měl podle vyšetřovatelů Vietnamcům tygry prodávat. Pražští policisté však podle informací Pražského deníku na místo přivoláni nebyli.

Dosud si vystačil s šesti třídami základky

Starostka obce Bašť, kde Berousek bydlí a podniká, Iva Cucová o pondělním zásahu neměla žádné informace. "Nekontaktovala mě ani obecní policie, takže nic nevím," sdělila starostka Cucová Pražskému deníku. "Začala jsem se po tom pídit, zkoušela jsem volat i panu Berouskovi, se kterým jsme normálně v kontatku, ale nebere mi telefon," dodala.

Redakce na Ludvíkovo číslo zkoušela rovněž volat, ale je nedostupné. Syn Robert Berousek telefon zvedl, ale rozhovor odmítl se slovy: "Teď nemůžu, jsem tady u lva. Kvůli těm vašim věcem mi, prosím vás, nevolejte."

Muflonka v životě neměla příliš mnoho štěstí. Do přírody se ale vrátila
Muflonku potkala v životě jen smůla. Srazilo ji auto a přišla o mládě

Zoopark Bašť si založil Ludvík Berousek po roce 1998, kdy během čtyř let předělal bývalou odchovnu bažantů na minizoo. Ludvík patří podle Romana Hynka ze serveru evidujícího zoologické zahrady na celém světě do rodiny Berousků, kteří jsou s cirkusem nejméně spjati, a sám Ludvík Berousek žádné šapitó neměl.

Avšak než se rozhodl pro vlastní zoopark, měl kočovný zvěřinec. Profesi zdělil po otci Ludvíkovi, jenž před lety založil a vlastnil cirkus Bernes. Další - nedávno otevřený zoopark - pod hradem Karlštejn provozuje Ludvík Berousek junior, zástupce deváté generace slavného rodu "světských".

Kvůli "legislativním ohradám" musel Berousek upustit od původního záměru provozovat veřejnou zoo. "Tenkrát mi na úřadech řekli, že musím mít středoškolské nebo vysokoškolské vzdělání a praxi v oboru. Dosud jsem si vystačil s šesti třídami základní školy. Hned jsem byl znechucený. Tak jsem se dal na odchov mláďat a na účinkování zvířat ve filmech a reklamách," cituje chovatele Berouska zmíněný Hynkův server.