Třebaže ten s prodejem smrtícího metanolu, aktuálně rozkrývaným hned několika soudy, neměl nic společného, dá se říci, že to byla právě metanolová kauza, která přispěla ke konci jeho podnikání. Obchodování s lihem totiž teď celníci i policisté sledují velmi pozorně právě kvůli metanolu. Odhadují totiž, že někde se ještě skrývají odhadem dva tisíce litrů závazného alkoholu.

Tentokrát šlo o odhalení černé pálenice a zajištění stovek litrů nezdaněného alkoholu. Nezákonnému obchodování se slivovicí bez kolku udělal přítrž zásah příslušníků odboru pátrání středočeského celního úřadu hned na dvou místech - vedle Berounska také na Břeclavsku v Jihomoravském kraji, informovala ve středu Yvona Matějková z Celního úřadu pro Středočeský kraj.

„Se soudním příkazem byly provedeny tři domovní prohlídky, při kterých bylo zajištěno 752 litrů alkoholických nápojů," konstatovala s dodatkem, že konkrétně se jednalo o 452 litrových lahví, které nebyly označeny etiketou ani kontrolní páskou neboli kolkem, a tři plné stolitrové sudy. „Při jedné z domovních prohlídek bylo zajištěno i kompletní destilační zařízení, které sloužilo k výrobě neznačeného alkoholu," doplnila Matějková.

Analýzy stále probíhají

Případ stále zůstává v šetření celníků. Zatím nejsou hotovy ani analýzy odebraných vzorků v Celně technické laboratoři v Praze, při nichž specialisté prozkoumají složení zajištěných pálenek - a prověřovat budou i možnou přítomnost látek ohrožujících život a zdraví.

Celníci také rozkrývají obchodní vazby, v jejichž rámci se kšeftování s pálenkou odehrávalo. Už ale vědí, že nešlo jen o destilát ze švestek. Vedle slivovice byly v sortimentu i další ovocné kořalky: meruňkovice, višňovice, ořechovice a další.

Podrobnosti zatím pátrači celníků stále upřesňují. Vyčíslili už ale únik na spotřební dani. Ten by v případě prodeje zajištěného zboží převýšil sto tisíc korun.