Zneužití pravomoci veřejného činitele a nepřímé úplatkářství jsou trestné činy, za které dostal bývalý šéf policejního speciálního týmu Jan Rybár podmíněný trest v délce jednoho roku se zkušební dobou tři roky.

Nepravomocný verdikt v pondělí vynesl Obvodní soud pro Prahu 10, který mu zároveň uložil pětiletý zákaz činnosti u policie.

Podle obžaloby Rybár odcestoval do Vietnamu v lednu 2006 a v únoru 2007 na náklady Vietnamců, kteří v Česku vystupují pod přezdívkami Luboš a Robert. V prvním případě tam měl kontaktovat pracovnici konzulátu Ilonu Jindrovou, prokázat se jí jako policista a požádat ji, aby urychlila vyřízení žádostí o vízum u dvanácti lidí. Jindrová mu vyhověla.

Při druhé cestě podle spisu Jindrovou opět navštívil s úmyslem ovlivnit ji. Kvůli jejímu nepříjemnému chování ale prý svou žádost nakonec nepřednesl, a o zneužití své pravomoci se tak pouze pokusil.

V roce 2006 prý jel do Vietnamu se zpravodajským úkolem, kterým ho pověřil Úřad pro zahraniční styky a informace. Před soudem uvedl, že nešlo o služební cestu, ale dovolenou, takže letenku v ceně třicet čtyři korun si platil z vlastních úspor. Využil prý ovšem množstevní slevu, kterou měl k dispozici jeho známý Luboš. U soudu Rybár zdůraznil, že před návštěvou velvyslanectví nikomu nesliboval získání jakýchkoliv výhod ohledně víz.