„Celé to je šaškárna, divadlo, dělají z nás hlupáky. Řekli nám, že mezi žalobci a policií probíhá nějaká korespondence, ale my vůbec nevíme, oč jde," řekl Deníku po skončení vládní schůze Andrej Babiš. Je přesvědčen, že policejní změny spustila akce Beretta, kdy ÚOOZ Roberta Šlachty zasahoval proti příslušníkům protikorupční policie. „To byl impulz. Už s tím ale asi nejde nic udělat. Pan premiér stále tvrdí, že je to věc policie a politici do toho nemají zasahovat," posteskl si šéf ANO.

Nejvyšší žalobce Pavel Zeman, který před měsícem spustil kritiku chystaných změn v policejní struktuře, se k vypořádávání připomínek státních zástupců nechtěl vyjadřovat. Náměstek ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) Pavel Mlsna ale prozradil, že z balíku 45 jejich podnětů zůstaly otevřené pouze čtyři, a to ještě technického rázu.

ZAPOVĚZENÁ KAUZA

Jisté je, že nově vznikající Národní centrála proti organizovanému zločinu se nebude zabývat únikem informací z policejního spisu směrem k podsvětí. V případu byli obviněni detektiv protikorupční policie Radek Holub, bývalý policista Igor Gáborík a celník Pavel Šíma. Žalobci v minulosti rozhodli, že věc budou šetřit Šlachtovi lidé, nikoliv Generální inspekce bezpečnostních sborů, pod niž by logicky náležela.

„Vybočení z normálu se občas nevyhne žádná instituce, ale je třeba vyhodnotit, kdy se jedná o exces a kdy o systémovou záležitost," řekla k této kauze Deníku v květnu vrchní státní žalobkyně v Praze Lenka Bradáčová.

Policejní prezident Tomáš Tuhý a jeho náměstek Zdeněk Laube došli k závěru, že protikorupční policie svoji práci dělá dobře, naopak je třeba přistřihnout křídla Šlachtovu protimafiánskému útvaru. Právě na něj se návladní obraceli nejčastěji. Jeho policisté se totiž proti nežádoucímu protékání informací obrnili tím, že neukládali hlášení do elektronického systému, takže se k nim nedostali ani Šlachtovi nadřízení.

ÚNIKY INFORMACÍ

Bývalý šéf ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek dokonce naznačil, že „brutální únik informací v kauze, v níž jde o stamiliony" má na svědomí Tomáš Tuhý. Ten to kategoricky odmítl. Šlachta i Komárek chtěli vystoupit před poslanci sněmovního výboru pro bezpečnost, ale jeho členové z řad ČSSD a ODS to neumožnili. Jako svědci promluví před vyšetřovací parlamentní komisí, kterou sněmovna ustavila pro zjištění pozadí policejní reorganizace. O její nepřipravenosti a překotnosti ale hovoří nejen Andrej Babiš. Poslanec KDU-ČSL Ivan Gabal ji označil za chaotickou, podle něj kvůli ní měl odstoupit jak Tuhý, tak Laube. Připomněl i to, že v době, kdy potřebujeme akční protiteroristický tým, stát rozvrátil útvar, který měl tuto činnost v popisu práce.

KRITIKA NEJEN OD ANO

O špatné přípravě nové policejní struktury, která zavdala podnět k různým spekulacím, hovořil šéf senátního bezpečnostního výboru a exministr vnitra František Bublan (za ČSSD). „Reorganizace policie v podobném duchu se projednává řadu let, ale u současného provedení byla zanedbaná komunikace se státními zástupci. I policejní prezidium a ministerstvo vnitra by ji snáz obhajovaly, kdyby debata s nimi proběhla dopředu," řekl Deníku ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). Ten navíc soudí, že je chyba, když zkušení lidé jako Robert Šlachta od policie odcházejí.

Policejní reorganizaceZdroj: Deník