V jednom z nich, který kontrolovali v Olomouci, narazili na podezřelý předmět. Ukázalo se, že jde o batoh, který neobsahoval výbušninu. Kolem 15. hodiny skončila prohlídka všech zastavených spojů a postupně byl obnoven provoz, řekla mluvčí policejního prezidia Markéta Janovská.

Opatření se dotklo 14 vlakových spojů soukromých dopravců v celé zemi. Policisté je museli zastavit všechny, protože anonym neupřesnil, ve kterém by měla bomba být. Po autorovi výhrůžky policie nyní pátrá, uvedla mluvčí.

Postižení dopravci jezdí převážně na trati z Prahy na Ostravsko, některé spoje pokračují na Slovensko. Každý z nich také provozuje jeden pár vlaků z Prahy do Starého Města u Uherského Hradiště. Podle informací na webech dopravců vlaky kvůli prohlídkám nabraly zpoždění mezi 30 až 290 minutami.

Nárok na kompenzaci

Mluvčí Leo Expressu Petra Valentová řekla, že cestujícím, kteří museli ráno po nahlášení bomby kvůli pyrotechnické prohlídce opustit vlaky, vrátí společnost celé jízdné, a navíc jim poskytne padesátiprocentní slevu na příští cestu. Další klienti, jejichž vlak kvůli výhrůžce nabral zpoždění přes 60 minut, mají nárok na vrácení 25 procent jízdného. Pokud se vlak zdržel o více než 120 minut, dostanou polovinu z ceny jízdenky.

Lidé se mohou obrátit na pokladny Leo Expressu nebo kontaktovat call centrum, dodala Valentová. Pondělní zastavení vlaků kvůli anonymní hrozbě se podle ní dotklo odhadem až několika tisíc lidí.

Nárok na kompenzaci mají ti cestující RegioJetu, kteří jeli mezinárodním spojem. „Automaticky jim vrátíme 50 procent ceny jízdenky," uvedl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj. Cestující z vnitrostátních spojů žádnou kompenzaci nedostanou.

Dopravce však lidem umožnil stornovat bez poplatků jízdenku před faktickým příjezdem vlaku a také jim umožnil vrátit část jízdenky, pokud se rozhodli neprojet celou plánovanou trasu. Finanční ztrátu RegioJet dosud neodhadl. „Další ztrátou však může být, že lidé ztratí důvěru v to, že je spolehlivě dovezeme včas," poznamenal Ondrůj.

Bezpečnost je klíčová

Podle Valentové dostaly obě společnosti anonym o uložení bomby v jednom z vlaků v 8 hodin a ve výhrůžce byl časový horizont pro vybuchnutí 180 minut od oznámení. Například dva spoje Leo Expressu se mohly po prohlídce vrátit na trať už kolem 11. hodiny. Naproti tomu mezinárodní spoj RegioJet z Prahy do Košic, který policisté prohlíželi v Hranicích na Moravě, nabral až čtyřhodinové zpoždění.

Ondrůj uvedl, že bezpečnost je pro dopravce klíčová. „Pro cestující je to nepříjemné a palubní personál jim poskytne veškerou součinnost při vyhledání návazného spojení a potřebné informace," uvedl krátce po zastavení provozu vlaků mluvčí.

„Snažili jsme se postup co nejvíce s policií koordinovat, ale bez jejich pokynu nebylo možné vlak dříve vypravit. Personál u každého cestujícího zjišťuje, zda mají zajištěný přípoj do cílové destinace, aby nezůstali na cestě," dodal Ondrůj.

Soukromí železniční dopravci Leo Express a RegioJet provozují v Česku osobní dálkovou dopravu a konkurují v ní státnímu dopravci, Českým drahám.

Čtěte také: Údajný bombový anonym skončil v policejní cele