Policejní akcí vyvrcholil případ s krycím názvem „Promítač“, na němž pracovali kriminalisté druhého oddělení hospodářské kriminality z třetího policejního obvodu od loňského května na základě oznámení od České protipirátské unie. Pražská policie podle mluvčího Jana Daňka podezření potvrdila.

Zdroj: Policie ČR

„Tři podezřelé osoby v době od října 2014 do prosince 2018 nabízeli prostřednictvím internetových stránek celkem 863 filmů a seriálových sérií. To vše bez předchozího souhlasu nositelů práv k audiovizuálním dílům,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí Daněk s tím, že podezřelí získávali peníze z reklam na internetových stránkách, kde nabízeli filmy a seriály k on-line shlédnutí. „Jejich zisk v celkovém součtu dosáhl cirka dvě stě tisíc korun,“ dodal Daněk.

Policisté zadrželi dvojici mužů, která páchala trestnou činnost prostřednictvím výpočetní techniky, mobilních telefonů a internetu na celém území České republiky. Došla si pro ni zásahová jednotka.
Policie! Ani se nehni! Pražská zásahovka dopadla internetové podvodníky

Pražská policie zveřejnila rovněž video ze zadržení, které probíhalo v součinnosti se zásahovkou, protože nebylo vyloučeno, že cizinci mohou být ozbrojení. „To se nakonec nepotvrdilo a zadržení proběhlo v klidu,“ informoval policejní mluvčí Daněk. Při dvou domovních prohlídkách kriminalisté zajistili výpočetní techniku a paměťová média, která podle nich sloužila k trestné činnosti.

"Škoda, která vznikla poškozeným vlastníkům autorských práv, byla vyčíslena na více než sedm milionů korun. Bylo zahájeno trestní stíhání pro trestný čin porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi, za což v případě odsouzení hrozí až osm let odnětí svobody,“ řekl mluvčí pražské policie a doplnil, že stíhání je vedeno na svobodě. Podnět na návrh vzetí do vazby totiž akceptoval státní zástupce, ale soud jej zamítl.

Policie pátrá po třech zlodějkách z pražské restaurace.
Policie hledá zkušené „chmatačky“. V pražské restauraci vzaly hostovi peněženku