Kramaričovi bylo kladeno za vinu, že měl před začátkem Soghojanova procesu navštívit na Ruzyni dva vězně, figurující v kauze jako svědci, a chtít po nich, aby za úplatek v podobě peněz i dárků u soudu lhali.

Jednomu měl nabízet půl milionu korun za svědectví, že objednávky vražd figurujících v kauze vora v zakoně nemá na svědomí Soghojan, ale jiný muž, v kauze vystupující jako korunní svědek obžaloby. Dalšímu pak měl věnovat drahé hodinky a poskytnout třicetitisícovou půjčku výměnou za to, že pohovoří o tom, jak se jeho svědectví policisté snažili manipulativně ovlivňovat.

Pro projednání věci před Obvodním soudem pro Prahu 6, který mu uložil podmínku doplněnou zákazem výkonu činnosti advokáta, a následně před odvolacím senátem pražského městského soudu nabyl právní moci zprošťující verdikt. Podle městského soudu se totiž projednávaný skutek sice stal, avšak nebyla naplněna skutkové podstata trestného činu podplácení.

Pouze neetické jednání

Soud tak dospěl k závěru, že posuzované jednání nebylo trestné – pouze neetické. Normálně by to znamenalo kárné řízení v rámci advokátní komory, to však nemohlo být zahájeno kvůli promlčecí lhůtě. Verdikt městského soudu se ještě snažilo podáním mimořádného opravného prostředku k v podobě dovolání zvrátit Nejvyšší státní zastupitelství ČR – před půl rokem je ale Nejvyšší soud ČR odmítl jako zjevně neopodstatněné.

Nyní Kramarič žádá o desetitisícové odškodnění za každý den trestního stíhání. V pátek to uvedl Radiožurnál Českého rozhlasu, který na posun v případu upozornil. Fakt, že se ministerstvo spravedlnosti žádostí o odškodnění zabývá, potvrdila mluvčí instituce Kateřina Hrochová. Jak se k ní postaví, ale zatím uvést nemohla; odbor odškodňování dosud stanovisko k věci nezpracoval. „Lhůta uběhne v dubnu," konstatovala mluvčí.

Kramarič, který se k případu nechce vyjadřovat a již loni Deníku řekl, že ho nežádoucí pozornost vyvolaná kolem jeho případu opravdu netěší, od počátku trval na tom, že se ničeho nezákonného neopustil a nedělal nic jiného než to, že jen plnil své povinnosti obhájce. To, že byl obviněn a poté i obžalován a souzen, označoval za pomstu detektivů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, pro které byl protivníkem hned v případě několika velkých kauz.

Čtěte také: Soud definitivně osvobodil Kramariče kvůli údajnému vydírání