Ve městě a okolí proto ihned zakázali prodej veškerého nepotravinářského zboží obsahující alkohol

Do věci se už vložil i ruský prezident Vladimir Putin, který zareagoval na masovou otravu metanolem v Irkutsku návrhem snížit zdanění vodky.

Současně vyslovil požadavek uvalit vyšší daně na medicínské, kosmetické a čisticí prostředky s obsahem lihu. Ty díky nízké ceně představují pro chudé Rusy lákavou alternativu k ustavičně zdražovaným lihovinám. Za rozšíření vražedných přípravků zadržela ruská policie již 13 lidí, včetně regionálního šéfa inspekční služby Rospotrebnadzor Michaila Lužnova.

Alkohol pijí bez ohledu na příslušnost k náboženství

Že falešný alkohol zabíjí bez ohledu na náboženství a státní příslušnost svědčí případ z centrálního Pákistánu. Tam se o Vánocích otrávilo pančovaným alkoholem 31 osob. Oběti tvoří hlavně křesťané. Policie již dříve uvedla, že mezi mrtvými byli dva muslimové, čísl,o se ještě může změnit.

Dalších 60 lidí se „jen" přiotrávilo. Prodej alkoholu je v muslimském Pákistánu zakázán, výjimky jsou povoleny pro křesťany a nemuslimské cizince. Ti totiž mohou získat průkaz, který je opravňuje koupit si alkohol, avšak za vysokou cenu.

Nejvíc lidí 308 zabila lihovina s obsahem metylalkoholu v roce 1981 v Indii