Loni nicméně vydal svou šestadvacátou knihu Můj život po životě a v letošním roce zamíří i na hudební festival: a sice Sázavafest, jehož 14. ročník se koná od 31. července do 2. srpna stejně jako loni v malebném areálu zámeckého parku ve Světlé nad Sázavou. Viewegh je na festivalu pravidelným hostem. Poté, co loni musel kvůli vážným zdravotním obtížím svoji tradiční návštěvu vynechat, se však letos těší dvojnásob.

Prasklou aortu přežije jen jeden člověk z deseti, tvrdí se. Viewegh si je svého velkého štěstí vědom.

Hodinky pro lékaře

„Uvědomuju si, že je to zázrak, že jsem přežil. Tohle všechno je vlastně nadstandard, proto bych se už opravdu neměl stresovat blbostmi. Měl jsem štěstí hlavně v tom, že aorta praskla až s příjezdem do nemocnice. Kdyby k tomu došlo dřív, tak mě nezachrání. Když se mi doma udělalo zle a srdce mi bušilo tak, že jsem myslel, že vyskočí ven, dal jsem děti k sousedovi, protože manželka byla na srazu spolužáků, a zavolal sanitu. Lékař byl Filipínec pracující v Kolíně a jeho zásadní rozhodnutí bylo, že mě neodvezli na pohotovost do Uhlířských Janovic, ale rovnou do IKEM. Pochopil, že to bude něco jiného než infarkt. Pak jsme mu byli poděkovat a koupili mu hodinky," řekl spisovatel.

Další hosté festivalu

Na Sázavafest tak přijede jako další tradiční účastníci: Monkey Business, Sto zvířat nebo Mňága a Ždorp. Ve Světlé ale zahrají také třeba Lucie Bílá, Chinaski, Dan Bárta & Illustratosphere, Ondřej Havelka & His Melody Makers, Support Lesbiens, Wohnout nebo Škwor. Ze zahraničí dorazí francouzští producenti kombinující staré swingové desky s moderní dance music Bart & Baker, švýcarští elektroswingoví Klischée nebo ruská ska-punková kapela M.A.D. Band. Celým festivalem pak bude provázet komik Lukáš Pavlásek.

Třídenní vstupenku na Sázavafest lze do 30. července zakoupit v předprodeji za 850 korun. V prodeji je i VIP vstupenka za 1200 korun nebo jednodenní vstupenka pouze na čtvrtek, kdy na festivalu vystoupí kapely se zvířaty v názvu, za 250 korun.