Jednou z nich, hned první v pořadí, se loni v srpnu stala bývalá přítelkyně otce stíhané ženy, připomněla v pondělí policistka Eva Stulíková. Když vážně onemocněla, dotyčná se o ni začala starat – a kvůli nákopům jí seniorka svěřila svoji platební kartu. Stíhaná žena si vybírala i menší obnosy pro vlastní potřebu – to jí ovšem nestačilo, konstatovala Stulíková s tím, že přišlo období výmyslů, záminek a rozličných legend.

„Starší paní například slíbila, že jí zařídí doktora, který ji odoperuje – ovšem za částku 50 tisíc korun. Dalších šedesát tisíc si nechala vyplatit za léky, které ale nezakoupila. Jindy ji zase navštívila spolu se svou známou s naprosto nesmyslnou historkou o tom, že se její známá rozvádí a její manžel jí prý má vyplatit nějaké peníze. Ty prý zaslal na účet seniorky, omylem ale o několik desítek tisíc více, než měl. I této legendě žena uvěřila – a 40 tisíc, které vybrala, nakonec skončilo opět v rukou podvodnice," přiblížila Stulíková vymyšlené finty.

Dalších téměř 50 tisíc vnesla historka – jak jinak, než opět vybájená – o potřebě opravit auto po dopravní nehodě. Navíc si prý podezřelá od seniorky průběžně půjčovala peníze, které nevracela. „Celková částka, kterou během pouhých dvou měsíců na důvěřivé paní vylákala, nakonec přesáhla 330 tisíc korun," uvedla Stulíková.

Nejednala sama

Další obětí se prý v říjnu stala barmanka z podniku, ve kterém pracoval přítel stíhané ženy. Motivací tentokrát byly nejen peníze, ale i žárlivost. Do věci dotyčná zaangažovala i svoji známou, která barmance zatelefonovala jménem manželky majitele podniku. Potřebuje prý okamžitě 40 tisíc korun, ale nemůže si pro ně přijít osobně – a tak je třeba peníze předat muži čekajícímu venku…

Do třetice měla podezřelá podvodně ždímat peníze ze seniorky, s níž se náhodou seznámila. Od ní postupně vylákala 170 tisíc korun – prý na léčení své umírající dcery. Pro peníze si přitom s důchodkyní chodila průběžně – buď přímo na pobočku peněžního ústavu, anebo do bankomatu.

„Když peníze neměla akutně, jezdila s ní vybírat klidně i v noci," přiblížila Stulíková přístup obviněné ženy. Ta se prý nerozpakovala strkat do vlastní kapsy cizí peníze, třebaže věděla, že jí žena půjčuje z úvěru určeného na přestavbu bytu.

Ženě hrozí až osm let vězení

Bankovky se u ní ovšem dlouho neohřály. Půl milionu žena získala – a také dokázala utratit. „Velkou část prohrála na automatech, jezdila ale i na drahé dovolené, na které zvala i svého přítele," přiblížila Stulíková zjištění kriminalistů o životním stylu stíhané ženy. Přítrž všemu udělala trestní oznámení, které oklamaní podali.

Na svobodě stíhaná žena, která se do křížku s paragrafy dostala už v minulosti, vyslechla v uplynulých dnech obvinění z krádeže, podvodu a neoprávněného opatření platebního prostředku. V případě odsouzení jí hrozí pobyt za mřížemi od dvou do osmi let. Její 29letá známá, která byla obviněna z podvodu, by mohla pobýt v vězení od jednoho roku do pěti let.

Čtěte také: Advokátka dostala osm let za obrání umírajícího seniora