Koaliční strany jsou kvůli plánovaným změnám v policii ve sporu. ANO je odmítá, podle sociálních demokratů je reorganizace pravomocí policejního prezidenta. O policejní reformě má jednat v úterý Bezpečnostní rada státu, po které chce Chovanec reorganizaci podepsat. Na žádost nespokojeného hnutí ANO se rady zúčastní i lidé, kteří běžně na jednání nemají přístup. Půjde třeba o ministra spravedlnosti Roberta Pelikána nebo pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou.

Podle dnešního vyjádření předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka by mohl Chovanec s podpisem reorganizace počkat o den déle. Ve středu ráno je totiž v plánu koaliční dohodovací jednání, které vyvolalo hnutí ANO. Pokud by Chovanec návrh podepsal dřív, tak ANO bude chtít, aby z funkce odstoupil. Zeman podle Babiše vyzval ministry ANO, aby kvůli změnám v policii neodcházeli z vlády. ANO se rozhodne po jednání bezpečnostní rady a koalice, dodal vicepremiér. O problematice bude také v úterý jednat předsednictvo ANO.

Starý plán na odstranění Šlachty?

Kvůli ohlášené reorganizaci policie dnes žalobci z olomouckého Vrchního státního zastupitelství vyslechli policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho. Žalobci prověřují, zda nejde o tři roky starý plán na odstranění ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty. Ten rezignoval po zveřejnění změn v policii. Babiš dnes uvedl, že Zeman se nebrání schůzce se Šlachtou, pokud o ni Šlachta požádá.

Žalobci dnes na policejním prezidiu strávili čtyři hodiny. Podle náměstka olomouckého vrchního státního zástupce Pavla Komára policejní velitelé spolupracovali. Jejich informace teď chtějí žalobci analyzovat. Již dříve státní zástupci uvedli, že důvodem pro údajný plán na Šlachtovo odstranění mohlo být to, že odmítal poskytovat informace z trestních kauz.

Podle Chovance ani dnešní vysvětlování plánů žalobcům nezměnilo názor policejního prezidenta, který hodlá reformu dotáhnout do konce. Ministra překvapuje, že prověřování kauzy se odehrává v „přímém přenosu".