Tam totiž nekuřácký trend převládá a řada restaurací je nekuřáckých už teď, jiné mají dobu, kdy si zákazník může zapálit, časově omezenou. „U nás se kouří až odpoledne a večer, přes obědy jsme nekuřácká restaurace," uvedl Josef Barták, majitel restaurace U Hrnčíře v Kutné Hoře s tím, že protikuřácký zákon docela vítá. Podle něj bude alespoň v jeho restauraci celý den čistý vzduch a zvyknou si prý i zákazníci.

Daleko méně optimisticky vnímají nový zákon majitelé barů. „Když se můžou cigarety vyrábět, nevím, proč to zakazují," uvedl Miroslav Hvězda, majitel kutnohorského baru U Havířů. Ten také poukázal na možné problémy, které od května nastanou. Podle něj lidé chodí do baru pít především alkohol a to má mnoho z nich spojené s tím, že si zapálí.

Rušení nočního klidu

„Teď budou chodit ven budou se tvořit hloučky, které budou hlučet a rušit noční klid. Navíc půjde těžko zabránit tomu, aby někteří třeba odešli bez placení," uvedl Hvězda. Ten zároveň poukázal i na zvýšené náklady topení v zimním období, které způsobí častější otevírání dveří.

Stejný názor má i Jiří Vavřička z Cocktail Baru v Kutné Hoře. „Nejvíc mě trápí, co udělám s tím, až budou lidé postávat venku a budou dělat hluk. Vůbec nevím, jak to vyřeším," řekl Vavřička. Slova obou majitelů potvrdila zkušenost s jedním nekuřáckým barem, který už v Kutné Hoře funguje. Večer to tam vypadá tak, že uvnitř je minimum lidí a zbytek kouřících postává v hloučku venku.

Čtěte také: Protikuřácký zákon má Kalousek za další regulaci živnostníků