Řešit jakékoli vážnější problémy v souvislosti s cestou prezidentského páru po regionu policisté nemuseli - na případné snahy o narušování veřejného pořádku prý nicméně byli nachystáni. Připravili bezpečnostní opatření zaměřené na všechny lokality obsažené v programu návštěvy jak hlavy státu, tak první dámy (manželé Zemanovi totiž neměli shodný program).

„Prioritou bylo zajistit bezpečnost a plynulost v oblasti dopravy, a to zejména při přesouvání kolony převážející prezidenta republiky a doprovodných vozidel a minimálně omezit ostatní účastníky silničního provozu," uvedla Zatloukalová. „Nedošlo k žádným komplikacím a přesun kolony byl vždy plynulý," konstatovala. Z pohledu policie tak lze prezidentské návštěvní dny shrnout jednoznačně: bez problémů, v pořádku - a vlastně i v pohodě.

Z bezprostřední blízkosti sice dohlíží na bezpečnost prezidenta jeho ochranka - návštěva Zemanových ale byla významnou událostí i pro příslušníky středočeských útvarů. Od integrovaného operačního střediska a pracovníky krizového oddělení a informačních a komunikačních technologií přes takzvanou vnější službu neboli uniformovanou policii až po oddělení tisku a prevence. A pochopitelně - úlohu dopraváků asi není nutné zvlášť zdůrazňovat.

Čtěte také: Prezident Miloš Zeman na návštěvě Středočeského kraje - den třetí