Z krajského rozpočtu na něj strana ovládající úřad kraje vyčlenila až sto milionů korun. Nárok na jízdné do školy zdarma bude mít každý žák Středočeského kraje bez ohledu v jaké sociální situaci se jeho rodina nachází. Ovšem s tou výjimkou, pokud nedojíždí do školy do hlavního města. „Podporujeme tak školy v kraji," zdůraznila hejtmanka a na vrub sociálních rozdílů rodin školáků dodala, že věří, že movité rodiny o jízdné zdarma nežádají.

Jízdné zdarma však nemusí mít dlouhého trvání.

„Opoziční ODS trvale proklamuje, že v případě volebního vítězství tuto nespornou výhodu pro středočeské rodiny s dětmi zruší, přesto jsme však z rozpočtu vyčlenily zmíněnou částku na celý školní rok 2012/2013," zdůraznila.

Žáci cestují zdarma již od roku 2009/2010

Výhody cestovat za vzděláním zdarma požívají žáci kraje od školního roku 2009/2010. V prvním roce bylo vydáno 42 000 speciálních průkazů, avšak jejich počet klesá, nyní je to jen asi 10 tisíc. To může podle zastupitelů znamenat, že o jízdné žádají jen ti, co je opravdu potřebují.

Přesto však opozice protestuje. „ČSSD má v názvu „sociální" a právě na sociální služby kraji schází několik desítek milionů korun. Žákovské jízdné zdarma mnoho rodin vůbec nepotřebuje," uvedl Tomaš Havlíček zastupitel za ODS.

„Je to naprosto nesystémový krok. Jízdné se nehradí žákům, kteří dojíždějí do pražských škol," uvedl Josef Polák z ODS. „Tyto peníze by spíš měly být věnovány na dopravní obslužnost kraje, aby se lidé dostali do zaměstnání, senioři k doktorovi podobně. Jízdné zdarma je poskytováno jen úzké skupině obyvatel," dodal.

Systém se zjednoduší

V systému poskytování proplácení jízdného nyní dochází ke zjednodušení. Namísto dvou žádostí a dvou potvrzení školy o skutečné docházce žáka, na jejich základě se jízdné zpětně proplácelo, stačí nyní jen jediný formulář. Nově nebude nutná registrace do systému na počátku každého pololetí, ale pro uznání nároku náhrady jízdného bude sloužit potvrzení o školní docházce, který po skončení každého pololetí potvrdí žákům jejich školy. Na základě doloženého počtu vzdělávacích dní bude v souvislosti s minimální cenou jízdného na dané trase propočítána celková částka, kterou Středočeský kraj rodičům dětí proplatí.

„Formulář je nyní k dispozici na webu Středočeského kraje," uvedl Robin Povšík, náměstek hejtmanky pro dopravu.

Za celé volební období ČSSD proplatila žákům jízdné ve výši zhruba 300 milionů korun.

Systém jízdného zdarma čeká další zjednodušení, a to čipové karty, které by jízdné automaticky sčítaly. S tím ovšem musí souhlasit dopravci, neboť by pak museli investovat do zařízení na čtení karet. „Máme s nimi uzavřenou smlouvu do roku 2019, takže by to neměl být problém," uvedl Povšík s tím, že dopravní systém je stabilní a dopravci „vědí", jak dlouho mají své trasy jisté.

Jak ale bylo řečeno, volby mohou celou situaci změnit, pokud Úřad Středočeského kraje ovládne ODS. Podle Moravčíkové však žákovské jízdné zdarma zůstane pilířem volebního programu její strany. „Zmírňujeme tak antisociální politiku současné vlády," uvedla.