Již nesčetněkrát Lukáš Kvapil vysvětloval, že ze svého pohledu vlastně neudělal nic zvláštního. Jen to, co by udělal každý. Zvlášť mezi kamarády, jimž se na Dakaru stávají všichni. U zraněného soupeře zastavil, uložil ho do protišokové polohy, přivedl ho k vědomí, vyčistil mu hlínu z úst i nosu – a také mu poskytl všechnu svoji vodu.

Pomoc dorazila rychle 

To je v 45setupňovém vedru daleko od civilizace podstatnější, než by se zdálo při dnešních, únorových teplotách v Praze. Sám říká, že nemusel ani přemýšlel: jen dělal to, k čemu je jako voják připraven.

Výrazně se zdržel až do chvíle, kdy už na trati byly kamiony. Mezi dvěma z nich zapadl předním kolem své motorky do díry zakryté pískem. Znamenalo to pro něj konec Dakaru, ale také zranění obličeje i ramene. Naštěstí pomoc dorazila rychle, protože havaroval blízko kontrolního bodu.

Domov našel v Buštěhradu 

Pobyt ve vojenské nemocnici už je naštěstí minulostí, ovšem rehabilitace stále trvá. Přesto už Lukáš Kvapil pomýšlí na další start. A právě proto si nemůže vynachválit střední Čechy, na jejichž stánku se objevil.

Nejen tedy proto, že s manželkou našel domov v Buštěhradu. Nejen z toho důvodu, že se vyznal z lásky ke krajině v okolí Okoře, která láká k cyklovýletům. Ve středních Čechách prý lze najít i ty nejlepší tratě právě pro trénink na Dakar. Třebíz, Sedlčany nebo Benešov jsou prý pro přípravu výborné.

Někdy v létě pozve nového kamaráda na návštěvu 

Ukáže jednou všechny tyhle krásy také jezdci, o kterého pečoval předtím, než se události vyvinuly tak, že pomoc potřeboval on sám? Samozřejmě, řekl Deníku. Zůstávají v kontaktu; už si nejen psali, ale i telefonovali.

A někdy v létě určitě pozve nového kamaráda na návštěvu. Kdy to bude, ještě neví – záleží nejen na tom, jak oba budou mít volno, ale také jak se jeden i druhý dají zdravotně dohromady, V jeho případě je to nadějné: lékaři už svolili, že se smí – jen prozatím opatrně! – na motorku opět posadit. A už ví, že bude v pořádku, takže závodit může dál. A i když už první účast na Dakaru znamenala splněný sen, má Lukáš Kvapil jasno: „Doufám, že se dostanu na další."