Třináct statečných. V kritických chvílích neváhali a dokázali zachránit lidský život. Poskytli nezbytnou první pomoc těžce zraněnému policistovi, který by bez jejich asistence 17 minut do příjezdu sanitky zřejmě nepřečkal. Nyní se jeho zdravotní stav lepší. Skupina zachránců se za hrdiny nepovažuje. Přesto se pro své okolí, policistovy kolegy a jeho rodinu po právu hrdiny stali.

Byla sobota 3. září před sedmou ráno. 38 lidí, převážně rodin z Úmyslovic, se vydalo autobusem na výlet do Rokytnice nad Jizerou. Jejich cesta však nečekaně skončila po pár minutách. Na jičínském tahu před Nouzovem se jejich autobus srazil s policejním autem.

Zatímco cestujícím a řidiči autobusu se nic zásadního nestalo, spolujezdec z policejního auta utrpěl vážná poranění. Jde o pětačtyřicetiletého Vladimíra Suchánka, člena policejní hlídky z obvodního oddělení v Městci Králové.

Neuvěřitelná sehranost

„Byl jsem překvapen, jak jsme najednou byli sehraní. Někdo volal záchranku, další pomáhali při samotné první pomoci, manželky hlídaly 
v autobusu děti. V takové chvíli jsme byli až neuvěřitelně sehraní," přiblížil jeden ze zachránců na setkání, které uspořádalo vedení policie 
a obce s těmi, kteří věděli, jak se rychle a správně zachovat. Setkání se konalo ve čtvrtek večer na Obecním úřadu v Úmyslovicích.

Ale zpět do dramatických okamžiků před sedmou ráno 3. září. Čas dojezdu první sanitky je 17 minut. Pro účastníky nehody však čas běží mnohonásobně pomaleji. Čekání na lékaře a profesionální záchranáře v podobných okamžicích zdánlivě trvá dlouhé desítky minut.

„Bylo důležité, že nás instruovala osoba na telefonu a říkala, co s ním máme přesně dělat. Zažil jsem něco podobného poprvé v životě. Pak jsem viděl tu součinnost všech záchranných složek, které se sjížděly na místo, a jejich práci, a ačkoliv to samozřejmě bylo velké neštěstí, musím říct, že z jejich práce mám doteď dobrý pocit," řekl další ze zachránců.

Pět dnů na přístrojích

Kvůli vážně zraněnému policistovi byl na místo přivolán i vrtulník, který jej transportoval do střešovické nemocnice. Co bylo dál, vyprávěl syn policisty Michal, který se setkání se zachránci také zúčastnil: „Pět dnů byl táta na přístrojích 
v bezvědomí. Z vážných zranění měl zlomený obratel a utrpěl velmi těžký otřes mozku spojený s krvácením právě do mozku."

Naštěstí krvácení ustalo, otok opadl a po pěti dnech byl policista probuzen. „Musím říci, že jsem osobně neměl na to jet tam a vidět tátu během těch pěti dnů na přístrojích. Dorazil jsem za ním, až když ho probudili. Od té doby se jeho zdravotní stav postupně zlepšuje," uvedl Michal Suchánek.

„Byl propuštěn do nemocnice v Městci Králové, kde už si začal i sedat, dokonce vydrží i dvě tři minuty stát v chodítku. Dlouhodobá paměť mu funguje, zatím jsou problémy s krátkodobou pamětí. Momentálně byl převezen do jednoho z center v Praze, kde by se mu měli intenzivněji věnovat a jeho stav by se snad měl zlepšovat," doplnil syn policisty.

Obrovský dík a uznání

Ten všem přítomným za celou rodinu poděkoval a slíbil, že se s nimi určitě rád setká i jeho otec, až to bude možné. Nakonec dokázal 
i zavtipkovat. „Dal jsem tátovi ochutnat nealkoholické pivo a říkal, že mu nechutná. Což je dobré znamení," řekl s náznakem úsměvu. Místní nabídku na pozdější setkání kvitovali 
a podpořili. „To je jasný, až se uzdraví, ať přijede na pivo," vzkázali mu jeho zachránci.

Vedení policie pak předalo místním hrdinům drobné dary v podobě sady per 
a publikaci. Také přislíbili, že na Dětský den přivezou svoji techniku a předvedou její ukázky. A členové poříční policie vezmou jejich děti na lodě na výlet.

„Vy jste přesvědčeni, že jste nic mimořádného neudělali, což vám slouží ke cti. Osobně vím, že zachovat v takové situaci chladnou hlavu 
a zachovat se tak, jako jste se zachovali vy, není běžné. Patří vám za to obrovský dík a uznání," uzavřel šéf nymburských policistů Marek Jirouš a předal ocenění.

Čtěte také: Vážně zraněný policista bojuje po nehodě služebního vozu s autobusem o život