„Všechny děti naší školy, včetně budoucích prvňáků, byly v létě na adaptačním týdnu, kde měly možnost nabývat indiánské vědomosti, které využijí při putování indiánskou stezkou první školní den," popisuje program soukromé Základní školy Hlásek v Hlásné Třebáni Markéta Bosáková.

To na soukromé Základní škole Open Gate v Babicích budou děti už první školní den sedět v lavicích, vše jim ale učitelé vynahradí ve středu, kdy se koná setkání všech žáků a představení prvňáků v divadle školy.

„Slavnostně děti první den vítáme před budovou školy. Nejprve se žáci seznámí a přivítají s pedagogem, poté se k prvňákům přidají i jejich rodiče. Na středeční dopoledne pak máme pro žáky a rodiče připraven pestrý program," doplňuje zástupce ředitele Jiří Luka.

S rodiči i bez nich

Nic neznámého však nečeká prvňáky v soukromé Základní škole Da Vinci v Dolních Břežanech. Nováčci už měli totiž možnost absolvovat v minulém školním roce společná setkání a poznat tak své spolužáky i školní budovu.

„S prvňáčky, na rozdíl od starších dětí, přichází většinou početný doprovod, pro který máme připraveno pohoštění," komentuje první školní den ředitelka školy Jitka Lukešová. Rodiče pak děti odevzdají a ti už se sami rozejdou do svých tříd společně s třídním učitelem. Některé školy podporují přítomnost rodičů ve třídách a jiné učí děti samostatnosti už od prvního dne.

Všechny soukromé základní školy se však musí řídit ustanoveními ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Rámcovým vzdělávacím programem. Kreativitě se však meze nekladou, a proto si třeba na Základní škole Sofie v Říčanech u Prahy připravili pro všechny ročníky, ale především pro nové žáky malou slavnost.

Tato škola funguje zatím tři roky a žáci se zde učí všichni společně. „Většina dětí z prvních tříd, ale i těch, které k nám přestoupily z jiných škol, se již zná, protože v červnu absolvovaly třídenní seznamovací program. Noví žáci se tedy první den představí a pak si děti vyberou volnou šatní skříňku, uloží si věci a rozloučí se s rodiči," přibližuje atmosféru malé školy její ředitel Patrik Matlák.

První září? Zahrada a společný oběd

Škola má letos v plánu představit dětem novinky ve vybavení tříd a všichni žáci si budou moci nové věci a materiály sami vyzkoušet. Pokud to počasí dovolí, tráví děti první školní den na zahradě a v poledne vše zakončí společným obědem.

Úplně jiný přístup k výuce, a tedy i k prvnímu školnímu dni mají na soukromé Základní škole Montessori Mozaika v Mnichovicích. „Děti přijdou společně s rodiči, kteří u nás mohou zůstat po celé dopoledne. První den začíná vyprávěním příběhu o naší planetě a každý další den se přidá nový příběh. Celkem odvyprávíme během září pět příběhů.

V úterý si budeme povídat o tom, jak vznikl na Zemi život, a ve středu, jak se vyvíjel člověk," podrobněji popisuje první školní den ředitelka Táňa Kadlecová.

Celkem je ve Středočeském kraji, podle databáze krajského úřadu, provozováno osmnáct soukromých základních škol s různými typy zaměření.

Veronika Trčová