Právě oni mu poslali do srdce první výboj. Pak sice následovaly ještě čtyři další v režii záchranářů a specializovaný zákrok v nemocnici na Karlově náměstí v Praze – ředitel středočeské záchranky Martin Houdek ovšem za klíčové pro dobrý výsledek považuje právě prvotní výboj provedený ještě před příjezdem sanitních vozů a následnou nepřímou masáž srdce.

Dopadlo to skvěle. „Už zase řídím,“ řekl v úterý Deníku šofér Štokr. A pochvaluje si, že je fajn, když část práce záchranářů mohou zastat policisté, pokud to k pacientovi mají blíž a dorazí rychleji než zdravotníci.

Pokuty. Ilustrační foto.
Internetová bouře kolem pokut v Praze neutichá

Informace běží samy

Středočeští policisté mají nyní šikovně rozmístěno po kraji již přes 90 defibrilátorů. Naprostou většinu v autech, která se stále pohybují v terénu. A nechybí jim ani vzdělání. Ředitel středočeské policie Václav Kučera v úterý ocenil výcvik v poskytování první pomoci, který pro policisty zajišťují záchranáři.
Ředitel Houdek a náměstek středočeské hejtmanky pro oblast zdravotnictví Martin Kupka (ODS) si také pochvalují unikátní způsob komunikace. Když záchranka přijme upozornění na akutní zástavu srdce, tuhle informaci počítačový program odesílá operačnímu středisku policie automaticky; bez zásahu člověka. Kupka to označuje za velmi efektivní způsob. „V případech srdečních selhání jde u pacientů hlavně o čas – a to i přes krátké dojezdové časy záchranky, které se v průměru pohybují na hranici osmi devíti minut,“ poznamenal.

Ilustrační foto.
Na festivaly nevozte zbytečnosti, varuje policie

I pomůcka do války

Nyní jsou policisté v blízkém i vzdálenějším okolí Prahy připraveni poskytovat laickou pomoc ještě kvalifikovaněji. Představitelé středočeské policie v úterý na krajském úřadu převzali 14 zdravotnických batohů do výbavy prvosledových hlídek. Obsahující nejen defibrilátory, ale i množství obvazového materiálu. A také například krční límce či chlopně na pneumotorax. „Nebo třeba takzvaný izraelský obvaz pro zastavení masivního krvácení,“ připomněl policista Miloslav Houdek s vysvětlením, že tohle je původně armádní pomůcka vyvinutá pro snadné použití na frontě.
Dobře ví, o čem hovoří. Jako instruktor prvosledových hlídek se společně s experty ze záchranky podílel na výběru obsahu batohů. Tam nechybí ani maska pro umělé dýchání, poznamenal školitel středočeské záchranné služby Marek Hylebrant. Není to podle něj tak, jak dnes leckdo soudí – že stačí masáž srdce a dýchání z úst do úst je zbytečné. Starší řidiči si ještě vzpomenou, že resuscitační roušky bývaly kdysi povinnou součástí autolékárniček. Pak se z nich ale vytratily; lidé je neuměli používat. Skoro polovina zachránců je nenasazovala pacientovi, ale sobě.

Policisté byli nakonec zproštěni obžaloby.
Za zpackaný zákrok policie trest u soudu nepadl

Dvě desítky zásahů

Přímo v Praze se podobné kontakty mezi záchranáři a policisty zatím nechystají, řekla Deníku Jana Poštová z centrály záchranné služby v metropoli. Připomněla, že dojezdové časy k případům první naléhavosti bývají pod osm minut.

Pražští záchranáři spolupracují se strážníky vybavenými defibrilátory – a pochvalují si dobré zkušenosti. „Pokud dojde k zástavě a sanita není poblíž, aby bylo zřejmé, že naše posádka dojede do dvou minut, jedna dispečerka vede hovor a druhá už kontaktuje operační středisko městské policie a ptá se, zda není v blízkosti jejich hlídka vybavená tímto přístrojem,“ konstatovala Poštová.

Ředitel Městské policie hlavního města Prahy Eduard Šuster
Vedení strážníků čelí kritice. Jde o pomluvy, tvrdí ředitel

I v metropoli mají některé útvary policie specifické vybavení

„Přístroje AED a záchranářské batohy jsou součástí výbavy všech vozidel, která jsou prioritně využívána na lince 156,“ sdělila Deníku vedoucí kanceláře ředitele městské policie Irena Seifertová. Připomněla, že strážníci absolvují na záchrance stáže i pravidelná školení ve správných postupech první pomoci.

„Vloni byl projekt First Respondent aktivován v 11 případech, letos zatím evidujeme 22 aktivací,“ připomněla. Zatím poslední byl 9. července společný výjezd ke staršímu muži, který zkolaboval na Karlově mostě.
I v metropoli nicméně některé útvary policie mají specifické vybavení pro poskytování první pomoci. Třeba speciální pořádková jednotka, řekl Deníku Jan Rybanský z ředitelství pražské policie. Není to však plošně; vše vychází z konkrétní spolupráce policistů se zdravotníky.