Jednou ze světlých výjimek jsou Votice, které tradičně při příležitosti vzniku samostatného státu pořádají shromáždění u památníku T. G. Masaryka. Letos se uskutečnilo minulý čtvrtek.

„Žádnou oficiální připomínku nepořádáme," uvedl Daniel Štěpánek, starosta Bystřice. „Máme posvícení, při němž chovatelé v areálu Pod Barevnou pořádají v sobotu a v neděli okresní výstavu drobného hospodářského zvířectva a exotického ptactva," upřesnil starosta města. Ve stejných dnech se v zasedací místnosti bystřické radnice pochlubí plody zahrad zahrádkáři.

Žehnání praporu

Větší společenská akce se odehraje v sobotu v Neustupově, kde oslaví žehnáním slavnostnímu praporu, přednáškou o historii a posezením 350. výročí povýšení na městys.

Zahrádkáři a chovatelé využívají víkend pro uspořádání výstav v Týnci nad Sázavou a ovocnáři ve Voticích.

Houbaři si přijdou na své na Podblanicku, kde se v pátek v Domě přírody Blaníku u Kondrace na úpatí Velkého Blaníku směrem na Křížov uskuteční osmý ročník výstavy běžných i vzácných druhů hub nasbíraných v místních lesích, na níž dotazy návštěvníků zodpoví mykolog.

Také na Benešovsku večer zazní zvony míruVznik samostatného Československa v roce 1918 a oběti první světové války si údery zvonu připomene i Benešovsko. K těm, kteří tuhle tradici drží ve svém městě už čtrnáct let, patří i dobrovolní hasiči z Pyšel. Členové sboru vyzvánějí 28. října ve 21 hodin dvěma sty údery na kostelní zvon a připojují se tím k akci Zvon míru v Roveretu.

„Nejtěžší ztráty zažil v první světové válce náš národ, který se jako součást Rakousko - Uherska přímo podílel na válečných akcích. Tisíce mužů se již nikdy do své vlasti nevrátily a spočívají v hrobech na bojištích Evropy a Asie," připomněl Jan Kostrhoun, člen Sboru dobrovolných hasičů Pyšely a vysvětlil také, proč se akce jmenuje Zvon míru v Roveretu.

„Na hradě v Roveretu bylo podepsáno v roce 1918 mezi Itálií a Rakousko–Uherskem příměří. Místní farář Don Rosaro navrhl, aby byl ze zbytků zbraní pohozených v okolí ulit zvon. Ten teď svým hlasem připomíná památku všech obětí války," dodal Jan Kostrhoun s tím, že v severní Itálii na Gardské frontě nedaleko Rovereta, bojovali na italské straně také Češi.

Ještě v září 1918 tam probíhaly kruté boje s těžkými ztrátami na obou stranách. Čechoslováci měli tolik obětí, že Italové s úctou dodnes vzpomínají na naše padlé. Ve výroční den našeho státu, 28. října, proto každý rok rozeznívají Zvon svobody v Roveretu.

Večerní zvonění se na Benešovsku koná také v Benešově, Vranově, Nespekách, Městečku nebo Ledcích.

Čtěte také: Anketa mezi kutnohorskými školáky: 
Proč se připomíná 28. říjen?