Realizaci projektu, jehož podobu na svém zasedání schválili středočeští zastupitelé, má na starosti právě kraj. Potvrdil to hejtman Miloš Petera. „Vláda odsouhlasila, aby přípravu a realizaci stavby zajišťoval Středočeský kraj a financoval ji Státní fond dopravní infrastruktury," prohlásil hejtman.

Kralupský místostarosta Libor Lesák stavbu obchvatu vidí jako jedinou možnost, jak městu ulehčit od obrovského množství automobilů, které městem projíždějí. 

„Kraj dořešil trasu s obcemi a podnikateli. Vzhledem k tomu, že všichni souhlasí, může zažádat ministerstvo o podporu. A pak nám nezbude nic jiného, než čekat, jestli vláda projekt zařadí do rozpočtu na příští rok," konstatoval místostarosta.

Výkupy pozemků

Dodal, že pokud se peníze na stavbu obchvatu podaří zajistit, bude kraj moci rozjet výkupy pozemků a pokračovat v projektování druhé a třetí etapy stavby. Libor Lesák se domnívá, že jestli přípravy na zahájení stavby nic nezhatí, obchvat by mohl sloužit městu do pěti let od zahájení prací.

Obchvat, který má propojit teplickou dálnici D8 s chomutovskou D7, by měl od dopravy výrazně ulehčit nejen Kralupům nad Vltavou, ale i Chvatěrubům, Tursku, Velkým Přílepům, Horoměřicím, Černému Volu a dalším obcím na silnici II/240, jako jsou například Tuchoměřice.

Čtěte také: Připojení Komořan na okruh zohlední připomínky městské části