Josef Dvořák vlastní rodinný statek v obci Zlatníky-Hodkovice na Praze - západ. On, jeho manželka, švagrová, tchyně a jeden zaměstnanec. Kromě vajec ještě produkují domácí těstoviny. Ručně vyrábějí válené vaječné těstoviny.

Slepice na Dvořákově statku si žijí v takzvaném dvojkovém, tedy podestýlkovém chovu. „Není to klasický klecový chov, ale na druhou stranu to zase není chov, kdy mají slepice přístup ven, mohou se však volně pohybovat, vytvářet svoje hejna," řekl Josef Dvořák. I on ale myslí dopředu a v mysli mu běhá myšlenka na kočovný kurník. Na podzim by chtěl jeden takový kurník uvést do života.

„Jde o to, že by uvnitř bylo místo pro dvě stovky slepic. A měly by výběh venku, mohly by běhat po trávě. Až by ji spásly, přemístím kurník na jiné místo. Prostor na svých pozemcích mám dostatek. Cítím tlaky veřejnosti po vajíčkách od slepic z výběhu, proto na tohle myslím. Věřím, že to může být v této oblasti budoucnost," naznačil.

Prostor pro kočovný kurník má Josef Dvořák dostatek. Pozemků vlastní v obci více, a tak kromě zmíněných kočovných kurníků živí myšlenku, že by na pozemku představil i život slepice. „Návštěvníci, ať pěší nebo na kole, by se prošli kolem slepic, viděli by jejich život. Navíc bych chtěl u tohoto turistického místa instalovat vejcomat, kterých už mám v okolí několik. Bylo by to zajímavé: přijdete, vidíte slepice, jak žijí, a ještě si odvezete od nich vajíčka," popsal.

První v České republice

Ve Statku Dvořák nyní balí vajíčka do obalů z recyklovaných papírů. "Mám dojednáno, že bych byl první v republice, který by vajíčka balil do obalů, které budou tvořeny z polovičky z trávy a z polovičky z recyklovaného papíru. Uvidíme, tyhle obaly se vyrábějí v Anglii, chci to zkusit," sdělil Josef Dvořák.

Aby toho nebylo málo, objevila se na dvorku statku i bouda - obydlí pro slepičky. „To je novinka, protože je tu myšlenka, že by si lidé mohli umístit slepičky i na balkon, nebo do menších prostor. Tohle obydlí o velikosti zhruba metr krát metr a půl v sobě skrývá bidýlko, odpočinkový i snáškový prostor. Navíc je to z materiálu, který je omyvatelný. Jen pořád váhám, zda tuhle boudičku ze Skotska objednat. Nevím, jak našinec bude reagovat," zmínil.

Josef Dvořák se před časem zapojil také do projektu Slepice v nouzi. „Jde o to, že aktivní ekonomický život slepice na farmě je zhruba do čtrnáctého měsíce života, kdy snáší intenzivně vejce. Pak se snáška rapidně klesá. V té době míří slepičky na jatka," uvedl.

„Proto jsme vstoupili do projektu, kde hledáme pro tyto slepice adoptivní rodiče. Tedy lidi, kteří si za příznivější cenu slepičky koupí. A dají jim nový domov. Tyhle slepičky i nadále nesou, ale pro farmy nejsou už ekonomické. Mně se tenhle projekt moc líbí, protože dáváme slepičkám druhou šanci," řekl s tím, že jen vloni se mu podařilo umístit do adopce dva tisíce slepic.

Fronta přes celý statek

V současné době to na farmě Dvořák vře. Už v sobotu 21. května tam budou prodávat slepičky ve stáří 13,5 týdne. „V Brně nakupuji jednodenní kuřice, které dochovám do stáří zhruba 13 týdnů a pak prodávám maloodběratelům. Letos chystám už druhý turnus prodeje," sdělil Josef Dvořák.

„V tom prvním jsme prodali 3,5 tisíce slepiček, nyní chystáme ještě o pět stovek více. Vždycky tady je fronta přes celý statek, že se celý den nezastavíme. Kdyby náhodou někdo toužil k nám přijet, lepší je se objednat přes formulář na webové stránce www.nosnice.cz," řekl.

Frontu stojí lidé na slepičky - čtyři hybridy, jak se v odborných „slepičích" kruzích říká. Pro zajímavost pro znalce: Josef Dvořák nabízí slepičky Isa Brown, Moravia BSL, Bovans Sperwer a Dekalb White. Pro neznalé to jsou slepičky hnědé, černé, bílé i kropenaté. Zájem je prý o všechny druhy.

„Čekání se snažíme lidem zpestřit nejen kávou a vdolkem zdarma, ale také nabídkou květin, sadby, krmítek, napáječek a samozřejmostí je poradenství," dodal Josef Dvořák.

Čtěte také: Chovatel nosnic: Sice nekvokám, ale někdy je toho dost