Pro aktualizaci stránky stiskněte klávesu F5.

22:10 - Volební místnosti tedy byly uzavřeny, k urnám můžete přijít zase v sobotu od 8 do 14 hodin. Svůj hlas již z celorepublikového pohledu odevzdali lídři hlavních stran, celkově k urnám přišly asi dvě pětiny voličů. Pro páteční den se s naším on-line přenosem loučíme, budeme se těšit v sobotu ráno krátce před 8. hodinou na shledanou.

22:03 - Na zapečetění některých volebních místností dohlíží policisté. Urny jsou zalepené a podepsané od členů volební komise. Dveře se zapečeťují a lidé odcházejí domů. 

22:00 - Skončil první den voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

21:58 - Během posledních 15 minut prvního volebního dne přišlo na pražský Střížkov ještě 13 voličů, poslední volička přišla pět minut před 22. hodinou. "Zítra jedeme hned ráno na chalupu, takže jsme ještě chtěli odvolit," řekla třicátnice.

21:56 - V Mníšku pod Brdy na Praze-západ dosáhly dva okrsky volební účasti nad 55 procent. Zbývající okrsky měly 45 procent.

21:41 - O správném postupu museli Lochovičtí přesvědčovat jednoho z voličů. V pátek totiž přišel do volební místnosti se zalepenou obálkou. „Museli jsme ho přesvědčit, že takovou obálku nemůže vhodit do urny. Nakonec se nám to podařilo a nabídli jsme mu novou obálku i hlasovací lístky. Obálku přijal, ale vložil do ní ten svůj původní lístek ze zalepené obálky," uvedla členka lochovické volební komise Eva Škrlantová. Ta patří k volební komisi v Lochovicích na Berounsku již řadu desetiletí.

21:30 - Už jen půl hodiny zbývá do konce prvního volebního dne. Volební místnosti jsou spíše opuštěné. Voliči chodí jen sporadicky. Větší nápor komisaři očekávají zase v sobotu v dopoledních hodinách.

21:25 - Jince na Příbramsku také právě spočítaly volební účast, která v tuto chvíli činí 34,76 procenta, tedy přišlo 599 z 1723 oprávněných voličů. "Čísla nám trochu zkresluje Běřín, kde odvolilo zatím jen 21 procent, což je šest lidí z 29," hlásí jinecký starosta Josef Hála. Má prý radost z toho, že obyvatelé Jinecka, přesto, že hojně odjížděli na prázdniny, si nezapomněli vyřídit volební průkazy, kterých obec vydala na dvě stovky. Jak Josef Hála dodává: "Zdá se, že lidé mají větší zájem o volby než v lednu."

21:23 - V budově internátu zemědělské školy v Mladé Boleslavi odvolil i bývalý poslanec za TOP 09 Jan Smutný, který je na krajské kandidátce své strany na pátém místě. "Doufám, že volby dopadnou dobře především pro republiku," řekl pro Deník.

21:16 - Řada volebních komisí zasedá v téměř shodném obsazení již řadu let. "Je to určitě dobře, už jsme totiž sehraní," kvitují to s povděkem členové komise ve Zdicích na Berounsku.

Předčasné volby do poslanecké sněmovny 2013 v Rakovníku 21:09 - Volební účast v Rakovníku: z 12 775 možných voličů dorazilo k urnám 4 837 Rakovničanů (37,9 procenta). Pro porovnání například v Rožmitále pod Třemšínem na Příbramsku: 39 procent, v Mladé Boleslavi: 37 procent.

21:01 - Volební komisaři se obávají, že sobota bude co do volební účasti podprůměrná. "Je před námi volné pondělí a navíc děti mají do středy podzimní prázdniny. Podle mého se měly volby přesunout na jiný termín. Rodiny s děti totiž využívají dlouhého volna a hezkého počasí a míří na chaty," míní Vlastimil Hrdý z Králova Dvora na Berounsku.

20:55 - Volební okrsky v Příbrami hlásí účast voličů. Z celkových 39 ještě schází prozatímní výsledky ze čtyř okrsků. Pavla Nováková z příbramského odboru vnitřních věcí říká, že zatím je volební účast 39,12 procenta, což už nyní hodnotí jako docela vysoké číslo. "Je to sice docela hodně, ale myslím, že v sobotu přijde volit o to méně lidí. Předpokládám, že jich spousta odjede na prázdniny s dětmi nebo na Dušičky. Uvidíme," dodává úřednice.

20:54 - Volební atmosféru v lázeňských Poděbradech na Nymbursku narušila zpráva o nalezeném utonulém muži. „Jeho pohřešování bylo nahlášeno v 11 hodin. Byla zahájena pátrací akce s tím, že zřejmě půjde o sebevraždu. Odpoledne byl muž nalezen utonulý zhruba 200 metrů od vodní elektrárny v Labi," uvedla policejní mluvčí Petra Potočná. Pátrání po muži a lovení těla z Labe sledovaly desítky lidí mířících v tu chvíli do volebních místností.

20:45 - Podobně jako docházejí volební komisaři za staršími lidmi domů, aby mohli volit, protože s ohledem k jejich zdravotnímu stavu nemohou dojít sami do volební místnosti, jezdí komisaři z Hvožďan na Příbramsku do Pozdyně, kde je několik voličů, kteří už jsou zvyklí v určitou hodinu dojít ke kapličce na návsi a vhodit lístky do přivezené urny. Komisaři se za nimi vypraví v sobotu.

20:42 - "Volební účast v městské části Praha 6 byla za šest hodin od otevření volebních místností už téměř 44 procent. Pro srovnání: při sněmovních volbách v květnu roku 2010 bylo podle Českého statistického úřadu v městské části Praha 6 odevzdáno 55 222 platných hlasů a zaznamenána jedna z nejvyšších volebních účastí v metropoli 73,18 procenta," sdělil Pražskému deníku mluvčí radnice Prahy 6 Adam Halmoši.

20:39 - Ve všech okrscích na území Kladna je zatím volební účast 34,2 procenta.

Volby v Poděbradech na hotelovce20:29 - Situace ve volební místnosti v Nymburce na Zálabí ostře kontrastuje s tím, jak to po celé odpoledne vypadalo v menších obcích na Nymbursku. I v tuto chvíli proudí do místnosti voliči a členové volební komise mají daleko do večerní siesty. "Tady chodí při každých volbách volit hodně lidí. V tuto chvíli se blížíme ke 40 procentům voličů, kteří už mají odvoleno," konstatovala předsedkyně volební komise.

20:13 - V obci Kobylnice na Kutnohorsku už má odvoleno 40 procent lidí. Podle členů komise je to překvapivě hodně. Volebním účast v dalších vybraných obcích na Kutnohorsku: Bludov - 57 procent, Vlastějovice - 36 procent, Třebešice - 31 procent, Krchleby - 30 procent, Červené Janovice - 30 procent, Chlístovice - 27 procent.

19:48 - "Čekám na svého syna, až přijede z práce. Volit půjdeme společně. Snad to do té 22. hodiny stihne. Musí přijet z Prahy," uvedla Hana Kášová z Berouna. Pokud to nestihne, může to zvládnout ještě v sobotu od 8 do 14 hodin.

19:40 - Původní zájem voličů v posledních hodinách opadl. Jak se Rakovnickému deníku podařilo ale z volebního štábu zjistit, další vlna voličů by měla přijít po dvacátého hodině. Už teď si je řada předsedů volebních komisí jistá, že o volby je větší zájem nežli o ty předchozí, prezidenské.

19:30 - Téměř žádní voliči už do volební místnosti na pražském Střížkově nechodí, proto členové komise zapnuli notebook a hrají hru Chcete být milionářem? Rázem je legrace.

19:21 - Premiér Jiří Rusnok doufá, že si lidé zvolí pracovitý, poctivý a stabilní parlament, na jehož základě vznikne stejná vláda. Volební účast by se podle jeho odhadu mohla pohybovat kolem 60 procent. Řekl to novinářům poté, co v pražské Vinoři odevzdal svůj hlas ve volbách do Poslanecké sněmovny. „Jsem celoživotní optimista, takže očekávám, že si zvolíme parlament, který bude pracovitý, poctivý, a pokud možno, stabilní a od něj se odvine stejná vláda," řekl novinářům Rusnok. Do volební místnosti přišel poté, co se v pátek vpodvečer vrátil ze summitu Evropské unie v Bruselu.

19:04 - Kvůli volbám muselo být přeloženo fotbalové utkání okresního přeboru Kročehlavy - Stochov ze soboty na neděli. V areálu kročehlavského sportoviště se totiž nachází volební místnost.

18:55 - Na základní škole na pražských Petřinách v podvečer volila také starostka Prahy 6 Marie Kousalíková (ODS). Svou volbu komentovat nechtěla. Na pražské kandidátce Občanské demokratické strany se objevila jako jedna z posledních. Vykroužkují ji voliči do sněmovny?

18:51 - "Volební účast v městské části Praha 6 byla za čtyři hodiny od otevření volebních místností už téměř 35procentní," sdělil Pražskému deníku mluvčí tamní radnice Adam Halmoši.

18:42 - Volební komisi na pražském Střížkově přišel zkontrolovat policista. Neodolal a vzal si od zapisovatelky mini větrník. Komise už mají po naročném odpoledni hlad, takže vytahují zásoby: sendviče, zeleninové saláty, ale i bůček.

Volby 2013: Hejtman Josef Řihák se synem Josefem u voleb.18:36 - Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák odtajnil, pro jakou stranu hlasoval ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Hlasování se zúčastnil spolu se svým synem ve volební místnosti v budově Gymnázia Příbram. „Volil jsem Českou stranu sociálně demokratickou. Bez ohledu na moji politickou příslušnost si myslím, že jen tato strana jde do předčasných voleb s jasným a srozumitelným programem, s kvalitními kandidáty a její lídr Bohuslav Sobotka se otevřeně přihlásil k tomu, že je on i jeho tým připraven převzít naplno vládní odpovědnost," řekl hejtman Josef Řihák.

18:30 - V komisích nastává 'mrtvé období', trousí se už jen pár voličů, spíše mladší lidé.

18:23 - Členové volební komise v Tuhani na Mělnicku se ve chvílích, kdy se nemusejí věnovat voličům, dobře baví. Už po léta se tam totiž scházejí v téměř stejném složení, a tak se už předem těší, jak si popovídají. A také si s dětskou radostí budou hrát. Předseda komise Jaroslav Mašek říká s nadsázkou: „Dámy sem při každých volbách nosí stolní hry, scrabble a různé další, a mučí mě tím, že si s nimi musím zahrát."

18:05 - Je osmnáct hodin a ve Klích na Mělnicku se střídají členové volební komise u večeře. Volební menu, čínu s hranolky, pro ně uvařila starostka vesnice Alice Semiánová. V minulosti smažila řízky, při letošních prezidentských volbách ale komisi, která je ve skoro stejném složení, zachutnala její čína - a znovu si ji u ní objednala. K sobotnímu obědu bude starostka opět pro členy komise vařit, těšit se mohou na pečené kuře s vařenými brambory. Bude-li prý v pátek večer volební účast chabá, nudit se nebudou - čekají na ně jejich notebooky nebo balíček karet.

17:55 - U voličů ve Středočeském kraji bodují lékaři a kantoři. Učitelů kandiduje 22 a doktorů 17. Profesně pestrou nabídku kandidátku doplňují výtvarnice, aktivista, absolvent, sázavská mlynářka, kovář, muzikoterapeut, pilot dopravních letadel, výhybkář nebo muzejník.

17:46 - Praha 6 je co do volební účasti po téměř třech hodinách na 20 procentech. Podle Českého statistického úřadu k 30. 6. 2013 celkem 98 426 obyvatel a je tak čtvrtou nejpočetnější pražskou městskou částí. Evidováno je přibližně 75 tisíc oprávněných voličů. „Nejstarší člen komise je ročník 1929. Naopak nejmladších členů volební komise narozených roku 1995 máme celkem dvacet," informoval mluvčí radnice Adam Halmoši. "V provozu je pro dotazy občanů Prahy 6 týkající se voleb je speciální bezplatná telefonní linka 800 800 001," sdělil Deníku mluvčí Prahy 6 Adam Halmoši.

17:33 - Ve Středočeském kraji nasadily politické strany celkem 600 kandidátů. 63 kandidátů si na svůj denní chleba vydělává v politice. Mezi potenciálními zákonodárci převažují muži. Žen kandiduje pouze 174, což je 28,95 procenta z celkového počtu kandidátů. 170 uchazečů o poslanecký mandát je bez stranické příslušnosti.

17:24 - S blížícím se časem večeře se občerstvují i členové volební komise v kladenské základní škole v Moskevské ulici. Do společných dobrot se však nezakousli, každý si s sebou přinesl vlastní 'svačinu'.

Volby do Poslanecké sněmovny 25. října v ZŠ Květnového vítězství v Praze. Miloš Zeman17:17 - Odvolil již také prezident republiky Miloš Zeman. Do volební místnosti ve škole na pražských Lužinách, v jejímž obvodu rodina obvodu rodina bydlela před přestěhováním na Hrad, se po návratu do metropole z návštěvy na severu Čech dostavil v doprovodu své manželky. Za plentou strávil až nečekaně dlouhou dobu - alespoň ve světle faktu, že to z volební kampaně vypadalo, že rozhodnut byl již dávno předem. Při vhazování obálky do urny se šibalským úsměvem zapózoval fotografům a kameramanům. Při odchodu řekl v přímém přenosu reportérovi České televize, že při jmenování premiéra bude respektovat, které strana uspěje - nicméně je připraven pokusit se pomoci, pokud by se ukázalo, že sestavování koalice se jeví jako obtížné.

17:13 - V Domě kultury v Mladé Boleslavi, kde jsou čtyři volební okrsky, byli voliči na několik minut uvězněni. Jeden z nich totiž bouchl s prosklenými dveřmi tak razantně, že na jedné straně vypadly z pantů. Předseda volební komise je musel držet, dokud se nedostavil údržbář s nářadím, zhruba padesát lidí nemohlo ven. Všichni to ale brali s humorem a volební komise si prý příště požádá i o šroubovák.

17:07 - V berounském domově dhůchodců netrpělivě čekalo na volební komisi s přenosnou urnou několik desítek důchodců. Mezi nimi i pan Plecitý. O výběru strany se domlouval se svým kamarádem, se kterým je na pokoji.

17:00 - Praha 3 podle mluvčího radnice Stanislava Kněnického hlásí 14procentní účast. „Není to nejlepší, ale ani nejhorší," sdělil mluvčí. Například v Rakovníku je průběžná volební účast 16,42 procenta.

16:56 - V Rakovníku odvolil již také lídr rakovnické ODS a starosta Zdeněk Nejdl spolu s manželkou Renatou. Oba Deníku řekli, že kroužkovali. K tomu všemu Zdeněk Nejdl pochválil předvolební průzkum, který vyšel v tištěném vydání Deníku, a to zejména rozdělení na volební potenciál a volební preference.

16:52 - Praha 4 hlásí poměrně slabou účast veřejnosti v mimořádných volbách. Podle mluvčího tamní radnice se pohybuje zhruba v patnácti procentech. „Přičítáme to k tomu, že lidem v těchto chvílích teprve končí pracovní doba. Jistě se počet potom ještě změní," míní Jiří Bigas, mluvčí radnice Prahy 4. Právě čtvrtý pražský obvod je vůbec největší v metropoli co se do počtu obyvatel týče. Podle dostupných informací v tomto obvodu žije bezmála dvě stě tisíc lidí.

První den voleb do poslanecké sněmovny v Praze. ZŠ Jarov na Žižkově16:45 - Někteří voliči jsou na komisi velmi nepříjemní a tváří se, že je volby jen otravují. Naopak volby jsou důležité pro děti. S vážnou tváří za rdiče vhazují obálky do uren.

16:32 - Hana Švarcerová z volební komise na sídlišti Šipší v Kutné Hoře říká, že tyto volby jsou atmosférou klasické: "Jedinečnou atmosférou byly prezidentské volby. Lidé působili, že mají opravdu z volení radost. Byli rádi, že si mohli prezidenta zvolit."

16:28 - Oba lékaři, kteří jsou vazebně stíhání v údajné korupční kauze manipulace s veřejnými zakázkami Středočeského kraje, se za mřížemi chystají k volbám. Potvrdili to v pátek na chodbě Krajského soudu v Praze, kde tento proces s celkem 11 obžalovanými, trvající již od srpna, měl další jednací den. Na otázku reportérů, zda se chystají hodit své hlasy do urny, Petr Kott odváděný eskortou k výtahu přikývl. A jinak to nevidí ani někdejší hejtman David Rath, ještě loni na jaře jedna z nejviditelnějších (a také nejslyšitelnějších) tváří ČSSD. „Samozřejmě," konstatoval Rath. Více sdělit nestačil, dveře výtahu se za ním zavřely.

16:23 - V Rožmitále pod Třemšínem na Příbramsku je jedenáct volebních okrsků a v tuto dobu je v obcích, kde je málo obyvatel, možno spočítat na prstech jedné ruky ty voliče, kteří mají odvoleno. Jinak má celkově Rožmitál se svými osadami asi 16procentní účast.

16:17 - Ve volební místnosti ve Vlkově pod Oškobrhem na Nymbursku zatím odvolilo šest voličů ze 70. Předsedkyně volební komise má obavu, že účast na předčasných volbách bude nejslabší ze všech voleb, které zažila. "Všichni podle mě odjeli na prodloužený víkend pryč," uvedla na vysvětlenou. Volební místnost ve Vlkově je v budově obecního úřadu vedle motorestu Na Hansperku. Obsluha restaurace už se těší, jak si chlapi po vhození svého hlasu do urny půjdou na pivko o své volbě popovídat. Volební komise má objednanou večeři na 18. hodinu. Bude se prý podávat volební řízek s bramborem.

16:08 - Členové komise v Praze dostávají místo teplého jídla za každý den voleb jednu stravenku. Výjimkou jsou například Klánovice, kde jdou členové do místní restaurace. Na Zličíně, v Praze 1 a Praze 7 úřad připravuje svačiny, večeři a oběd. Členům v Praze 14 úřad rozváží do volebních komisí hotová jídla (ve Vinoři to dodává firma na klíč) a nejlépe se o své členy stará Praha 9, která zajišťuje kromě páteční večeře a sobotního obědu ještě páteční oběd, sobotní snídani a k dispozici je i balená voda, káva či oplatky.

16:02 - Podle předběžných údajů z vybraných volebních okrsků přišlo do 16. hodiny v Mladé Boleslavi odevzdat svůj hlas zhruba 18,69 procenta voličů.

První den voleb do poslanecké sněmovny v Praze. ZŠ Jarov na Žižkově15:59 - Do bezmála deseti základních škol v pražských Modřanech, tedy volebních míst se zrovna velké davy voličů zatím nehrnou. „Dá se říci, že počet nepřevyšuje obvyklý průměr z dob minulých," informovala Eva Burianová, mluvčí radnice Prahy 12. Podle mluvčí se však situace může velmi rychle změnit. „Neobvykle velký počet lidí si žádalo o voličský průkaz a první volební den samozřejmě ještě není u konce," doplnila Burianová.

15:53 - Tajemník Městského úřadu ve Slaném na Kladensku Petr Kolačkovský objíždí město a přidružené obce. Po cestách už sundal šest v době voleb už nepovolených plakátů propagující Úsvit přímé demokracie a jeden TOP 09.

15:45 - Volební komise v Lochovicích na Berounsku je parta správných lidí. Jedna z členek si dokonce pamatuje všechna čísla popisná v obci, tedy přesně ví, kde každý volič bydlí.

15:39 - Do volebního místa Základní devítileté školy Na Šutce v Praze 8 se nahrnuly stovky voličů. „Už krátce před otevřením školy stáli v dlouhé řadě. Svědčí to o velkém zájmu veřejnosti změnit politickou mapu republiky," informoval Zbyněk Drozda, ředitel školy. Podle něj se zřejmě nejedná o úmysl lidí pouze včas odvolit a co nejdříve odjet na prodloužený víkend. „Když se ohlédnu v čase, tak volební účast minulých let byla ve srovnání s dneškem sotva poloviční," doplnil ředitel Zbyněk Drozda. V současném volebním klání soupeří 24 politických stran a bezmála 6 tisíc kandidátů o vstup do parlamentu.

15:32 - Ani po hodině a půl na Střížkově v Praze 8 neklesá počet příchozích voličů. Před plentami se tvoří fronty. Voliči mají tenedenci házet do uren lístky v modrých obálkách, ve kterých si mnohdy přinesli už jeden připravený lístek z domova. Volební komise se nezastaví.

15:25 V Městci Králové na Nymbursku jsou lidé ve volební místnosti lehce zmatení. Oproti minulým volbám jsou v místnosti jinak uspořádané stoly volebních okrsků. Podle předsedkyně jedné z komisí si ve volných chvílích členové povídají, dříve si mohly některé členky i plést, ale to je nyní zakázáno. Podle dalšího člena volební komise se při posledních, tedy prezidenstkých volbách, našly ve volební urně klíče, občanský průkaz, ale i jeden volební lístek vybarvený se jménem Járy Cimrmana.

15:17 - Možnost odvolit dostali pacienti nemocnice v Hořovicích na Berounsku. Dvě členky komise z okrsku číslo 4 za nimi přišly s přenosnou urnou například na ortopedii, chirurgii a porodnici. Další marodi budou mít stejnou nabídku v sobotu dopoledne. 

Volební místnosti se otevřely ve dvě hodiny15:11 - Předchozí postřech potvzuje i zpráva z Rakovníka. Volební účast v těchto mimořádných volbách by tam mohla být vyšší, než-li tomu bylo naposledy při přímé volbě prezidenta. "Lidé stále od dvou hodin chodí, a to jak ti starší, taki ti středního věku," řekl předseda jedné z volebních komisí v Rakovníku Miroslav Koloc.

15:08 - Podle odhadů redaktorů Deníků, kteří přinášejí on-line reportáže z volebních místností, chodí více lidí, než tomu bylo v předcházejíích prezidentských volbách. Někde se potkávají i desítky voličů, jedni jdou vhodit hlas a další proti nim opouštjí volební místnostií. Zdá se, že chodí i více lidí z mladších generací.

15:02 - Středočeský hejtman Josef Řihák dorazil do Příbrami a právě pomalu o berlích kráčí do volební místnosti na gymnáziu odvolit.

15:01 Jednomu z nejstarších pražských voličů, který může přijít odvolit, je 112 let a pochází z Prahy 3. Čtvrtá městská část má v seznamu voliče ve věku 104 let, Praha 6 i Klánovice se mohou pochlubit voličem, kterému je 101 let a v Praze 14 chybí voliči do století jeden rok.

14:54 - V Domě kultury v Mladé Boleslavi odvolil Jan Hamáček, bývalý poslanec a jednička na středočeské kandidátce sociální demokracie. "Na volebním lístku jsem kroužkoval," prozradil redaktorům Deníku. K volbám ho doprovodil i šestiletý syn Lukáš.

14:50 - V malé vesničce Běrunice na Nymbursku, která je známá tím, že tu voliči chodí k urnám do speciálně upravené unimo buňky, přišli během prvních 40 minut voleb hodit svůj hlas dva voliči z 54. Na otázku, co dělá komise, když v buňce nikdo není, odpověděli: "V normálním čase nemáme moc času na to, abychom se sešli, takže je to pro nás taková společenská událost, při které si fajnově popovídáme." V Běruničkách je velmi pestré složení voličů. Například při minulých volbách dali při počtu 54 lidí hlas jedenácti volebním stranám.

14:45 - Jistá dávka netrpělivosti vyzařuje ze seniorů z Domova důchodců v Berouně, kteří už by měli nejraději odhlasováno. Musí si však ještě počkat, protože volební komisaři za nimi přijdou až kolem 16. hodiny.

14:41 - S celou rodinou přišel do volební místnosti ve Zdicích na Berounsku exposlanec Richard Dolejš (ČSSD). Nechyběla ani jeho osmiletá dcera Nikolka.

Volby ve Vlašimi.14:36 - Zatím velmi slušný zájem o parlamentní volby potvrdil i Tomáš Linhart z kladenské volební komise. Také podle jeho odhadu přišlo v tuto chvíli více lidí, než při přimé volbě prezidenta. Přisuzuje to skutečnosti, že lidé chtějí rychle odvolit a pak si užít prodloužený víkend.

14:35 - Ve volební místnosti berounského okrsku č. 2 spadla odkládací police u volební zástěny. Volička, která se police nedotkla a vkládala volební lístek do obálky, se pořádně vyděsila.

14:33 - O volby nepřijdou ani soutěžící z vily VyVolených. „Do vily na Barrandově na žádost pošleme v sobotu dva členy s přenosnou hlasovací schránkou," prozradila Pražskému deníku Ivona Kratochvílová, tisková mluvčí Prahy 5.

14:30 - Už před čtrnáctou hodinou bylo všech 44 volebních okrsků v Mladé Boleslavi obleženo lidmi, větší nával ale nastal kolem půl třetí, kdy se do volebních místností nahrnuli lidé z odpoledni směny ve Škodovce.

14:27 - Jedním z prvních, kteří odvolili na kladenské střední průmyslové škole, byl předseda místní organizace Svazu pro nevidomé a slabozraké ČR Miloš Burda. Od nové vlády si slibuje, že bude dbát na větší pomoc postiženým lidem.

14:24 - Páteční volby udělaly radost dětem, mnohde totiž bylo zrušeno vyučování, respektive se konal náhradní program. Například žáci kladenské základní školy ve Školské ulici vyrazili na branné cvičení, aby se včas mohly připravit volební místnosti ve vzdělávacím zařízení.

14:17 - 243 z 807 vězňů s právem volit projevilo ve věznici ve Vinařicích u Kladna o volby do poslanecké sněmovny. Členové komise by tam měli zavítat kolem 15. hodiny a nejdříve posoudit, jestli jsou doklady odsouzených lidí v pořádku.

14:11 - Dvě volební komise okrsku 23 a 24 v Kutné Hoře, které od sebe odděluje zeď, se rozdělily o biskupský chlebíček

14:04 - Voliči se nahrnuli také do volební místnosti na příbramském gymnáziu, nálada je výborná i díky studentům, kteří se těší na podzimní prázdniny. Účast se zdá být v tuto chvíli větší než při lednových prezidenstkých volbách. Zatím se však čeká na hejtmana Josefa Řiháka, který se ohlásil hned na 14. hodinou.

Volební dění ve Strojní průmyslové škole v Kladně.14:00 - Volební místnosti byly otevřeny, v pátek až do 22 hodin můžete odevzdávat své hlasy.

13.56 - U volebního okrsku č. 5 v Poděbradech v hotelové škole už je hlouček lidí, kteří přišli k volbám. U dveří stojí také sedmasedmdesátiletý Josef Trunec, který je z Chrudimska, z vesničky Rukavice. "Zařídil jsem si volební průkaz, jsem tu v lázních. Chodím totiž ke všem volbám," uvedl.

13:55 - Kompletní kandidátky všech stran ve Středočeském kraji najdete ZDE, kompletní kandidátky všech stran v Praze najdete ZDE.

13:51 - Na otevření volební místnosti se už těší lidé v Žebráku na Berounsku. Ti, co přišli v předstihu, už dlouho dopředu věděli, koho budou volit.

13:49 - Pokud jste právě zjistili, že máte občanský průkaz neplatný nebo ho ztratíte a pas nevlastníte, na úřadech bude služba, která vám vystaví dočasný doklad. Bude vás to stát sto korun a musíte si s sebou přinést průkazovou fotografii.

13:42 - Do otevření volebních místností osmnáct minut. V Příbrami, stejně jako v jiných městech, se volí převážně ve třídách základních a středních škol, proto někteří žáci a studenti měli v pátek kratší vyučování. To se ale netýká školáků v Jiráskových sadech, kde se voliči budou scházet v jediné místnosti. "Výuku jsme kvůli tomu nezkracovali, nebyl důvod," říká ředitel základní školy Miloš Přibyl. Nervy si prý kvůli volbám nedělá. O prodlouženém víkendu odjíždí na profesní cestu do Maďarska. "Budu se zaujetím sledovat prognózy a na cestu už vyrazím informovaný," dodává Miloš Přibyl.

13:38 - Starosta Vysokého Chlumce na Příbramsku František Chlasták nakládal do auta ubrusy, volební materiály a chystal se objet všechny volební okrsky, které jsou vybavené už od rána. "Ještě ale během dne přišly další informace z kraje, takže je potřeba některé věci doladit," říká udýchaně starosta. Jak obyvatelé Vysokého Chlumce prožívají volby? "Ani už ne tak svátečně, jako dřív, kdy jsme všichni vyrazili v kravatách. Dneska už je to zobecněný, volby jsou moc často," namítá František Chlasták. Nejhezčí na pátku bude v obci zřejmě večeře. Místní zrekonstruovaný statek totiž prý chystá pro volební komisi kachnu s knedlíkem. "Jestli si vůbec posedíme, tak ale až druhý den po volbách," dodává starosta a připomíná, že o víkendu nemá na starosti jen volby, ale výlov, hony, den pro veřejnost ve vysokochlumeckém skanzenu a v neposlední řadě s rodinou vyřešit Dušičky.

13:32 - Téma voleb se v posledních týdnech probírá v příbramských hospodách, na zastávkách, na ulici, mezi maminkami s kočárky a není tomu jinak ani v pátek, kdy mají vypuknout. Koho volit? To je otázka, na kterou zatím spousta lidí nezná odpověď, a to přesto, že do začátku souboje kandidátů zbývají desítky minut. Prodavačka v obchodě už je otrávená. Zákazníci debatují ve frontě, nadávají na současnou politickou scénu a vzpomínají na doby minulé, kdy se "měli líp". "K volbám nepůjdu. Ať si o mě myslí každý, co chce. Když si vzpomenu, jak jsem tenkrát zvonila klíčema, tak bych si nafackovala," kroutí hlavou prodavačka a přiznává, že je z politiky silně znechucená.

13:30 - Voliči začnou za půl hodiny rozhodovat o tom, jaké složení bude mít nová sněmovna a tím i budoucí vláda. Svými hlasy ovlivní také to, co přinesou příští zákony nebo jakou podobu bude mít státní rozpočet minimálně na příští rok.

Nezapomeňte!

- Volební místnosti se otevřou v pátek ve 14 hodin a zavřou se ve 22 hodin. V sobotu se otevřou 
v 8 hodin a zavřou se ve 14 hodin.

- Pokud jste nenašli ve schránce volební lístky, obdržíte je ve volební místnosti.

- Vezměte si s sebou platný průkaz totožnosti (občanský průkaz nebo cestovní pas).

- Do obálky vložte 
volební lístek jedné strany. Na lístku můžete za plentou udělit čtyři preferenční hlasy formou kroužkování.

- Vaše postřehy z voleb posílejte na e-mail lubos.hajek@denik.cz a pomáhejte nám tak tvořit volební zpravodajství!

Středočeši, pojďme volit.
Kliknutím na obrázek ho zvětšíte.