Výsledky sčítání motýlů z pastviny divokých koní vyrazily vědcům dech. Během dvou let se totiž kopytníkům podařilo vytvořit v těchto místech lokalitu s vysokou mírou druhové diverzity, takzvaný hotspot. „Na pastvině jsme v roce 2016 zaznamenali výskyt 59 druhů denních motýlů, bez vřetenušek, což představuje neuvěřitelných 42 procent druhů žijících v celé republice. Biologická data tak jasně ukazují, že se zdaleka nejedná o běžnou pastvinu, ale o mimořádnou lokalitu, která je počtem druhů denních motýlů plně srovnatelná například s významnými stepními rezervacemi v Českém středohoří, či třeba s Pouzdřanskou stepí na jižní Moravě," konstatoval Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky.

„Denní motýli jsou jednou z nejohroženějších skupin živočichů. Příčinou jejich úbytku jsou především změny v hospodaření v krajině: kde mizí oblasti využívané extenzivně, česká krajina je buď opuštěná či intenzivně využitá," uvedl František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky.

Čtěte také: Divocí koně z Milovic posílí nové stádo v Podyjí

Celkem je mezi druhy motýlů žijícími na pastvině 8 chráněných zákonem, 5 je na červeném seznamu ohrožených druhů. Z toho je jeden silně ohrožený a jeden kriticky ohrožený. Tím je modrásek hořcový Rebelův.

„O milovické pastvině můžeme bez nadsázky mluvit jako o motýlím hotspotu. Jedná se přitom o plochu, která čtvrt století degradovala a vytrácela se z ní druhová rozmanitost. Ještě před dvěma lety to byl jeden velký porost agresivní třtiny křovištní," upozornil Miloslav Jirků.

Povzbuzující je, jak rychle druhy motýlů osídlily prostor pastviny, který byl donedávna pro většinu z nich neatraktivní. Je to dáno velkou nabídkou nektaru a široké škály biotopů, které zde vznikají činností velkých kopytníků. „Bohužel, nejméně dva druhy motýlů, kterým by pastva jistě pomohla, se již příchodu koní nedočkaly. Okáč šedohnědý a okáč metlicový totiž u Milovic vyhynuli po zrušení vojenského újezdu a ve zbytku naší země jsou na pokraji vyhynutí," dodal Jiří Beneš z Biologického centra Akademie věd ČR.

V České republice je za původní považováno 161 druhů denních motýlů, bez vřetenušek. Z toho 19 druhů, tedy 12 procent, vyhynulo v uplynulých necelých 100 letech. V zemi tak nyní přežívá 142 druhů denních motýlů, z nichž více než polovina je ohrožených, a některé, třeba modrásek hořcový Rebelův, u nás nadále vymírají.

Čtěte také: Lesní zvěř i myslivci už cítí jaro