Balicí papíry, krabice, kartony, polystyrenové výplně, lahve od alkoholu i petky od limonád končí krátce po Štědrém večeru u popelnic. Aby je kontejnery byly schopny pojmout a odpad se neválel všude okolo, vytvořily Pražské služby na sváteční období speciální svozový plán.

„Program svozu je vytvořen tak, aby se v maximální možné míře předešlo přeplňování sběrných nádob a nevznikal kolem nich nepořádek,“ uvedl mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Vánočně ozdobené stáje. Trenérka Ivana Plíšková a její svěřenec Irish Hit.
Také dostihoví koně mají Vánoce. Ale i o svátcích musí trénovat

Popeláři budou tříděný odpad častěji vyvážet od 24. do 31. prosince. Kromě toho podniknou ještě mimořádné svozy papíru a skla z lokalit, kde se kontejnery plní extra rychle. To se týká například velkých sídlišť.

Živý stromek vedle kontejneru, umělý do sběrného dvora

 Na Boží hod vánoční začnou popeláři odvážet i živé vánoční stromky. Stačí odstrojený strom položit vedle popelnice. Mana zdůraznil, že rozhodně nepatří do kontejnerů, protože v nich zaberou spoustu místa. "Pokud nemáte popelnici volně přístupnou z ulice, prosíme o odložení vánočního stromku u nejbližšího kontejneru na tříděný odpad," doplnil mluvčí Pražských služeb.

Vánoční strom pro psy v Heroldových sadech na Praze 10.
OBRAZEM: Svůj vánoční stromek mají i psi

Popeláři budou stromky odvážet do konce února. Ve spalovně skončí jen ty, které jsou znečištěné nebo špatně odstrojené, většina jich najde další využití. "Konečná zastávka pro vánoční stromky je u odběratele, který se zabývá zpracováním dřeva. Stromky jsou nadrceny a následně využity například v zahrádkářském průmyslu do kompostu," podotkl Mana.

Kdo by se chtěl zbavit umělého stromku, měl by s ním zajet do sběrného dvora. Do kontejneru na směsný ani tříděný odpad nepatří.

Tuk ztuhne a ucpává potrubí

Ve sběrných dvorech lze odevzdat také tuky slité do petlahví. Většina lidí po osmažení například kapřího řízku vylévá olej či sádlo do kanalizace. "Tuk ztuhne a zanáší potrubí, což způsobuje jeho nižší průtočnost a v krajním případě i ucpání," zdůraznil tiskový mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek. "Naše varování samozřejmě platí celoročně, nejen v období vánočních svátků," dodal Mrázek.

Žáci základních a mateřských škol pomohli zvířatům
Děti nasbíraly přes tunu papíru. Ten pomůže zvířatům v záchranné stanici

Vhodnějším řešením je slít tuk do petlahve a buď ho vyhodit ho do kontejneru na směsný odpad, nebo odevzdat k recyklaci. "Sběr olejů a tuků z domácností funguje v metropolitních sběrných dvorech rok a za tu dobu bylo podle statistik pražského magistrátu odevzdáno 4,6 tuny použitých potravinářských olejů," pronesl Mana.

Paliva, maziva, výroba energie

Většina oleje končí v biopalivech, ale využití je mnohem širší. Používá se v chemickém průmyslu, při výrobně některých hmot nahrazujících ropné produkty, dále ve stavebnictví jako náhražka ropných maziv. Jako mazivo slouží rovněž v dřevařském průmyslu, zvláště tam, kde je kladen důraz na ekologickou šetrnost výrobku. Využít se dá i při výrobě ekologické energie.

 "Sbírání tohoto druhu odpadu výrazně šetří životní prostředí a kanalizační síť před nežádoucím zanesením a hlavní město velmi děkuje všem, kteří použité oleje a tuky odevzdávají a umožňují jejich recyklaci," řekla před časem radní hlavního města Jana Plamínková.